E100
Kurkumin, Curcumin
Prirodno žuto do narančasto bojilo biljnog podrijetla (iz vrste đumbira), redovan začin u indijskoj
kuhinji (curry).
Može se dobiti ekstrakcijom iz začina kurkume, ali se uglavnom proizvodi kemijskom sintezom. Smatra se bezopasnim, osim u osoba koje imaju žučne kamence.
Istražuje se njegova upotreba
u prevenciji raka. Smatra se bezopasnim.
DOPUŠTENA
UPOTREBA | KOLIČINA | kobasice,
paštete (terrines) |
20mg/kg |
juhe, pripravci namijenjeni kontroli tjelesne mase, pripravci koji se uporabljuju pod medicinskim nadzorom |
50mg/kg |
grickalice: začinjeni proizvodi za grickanje, orašasti plodovi sa začinskim smjesama, aromatizirani topljeni sir, dimljena riba |
100mg/kg |
gorka soda, gorko vino, Americano, bezalkoholni aromatizirani napitci, dodatci prehrani u tekućem obliku |
100mg/L |
deserti, uključujući aromatizirane mliječne proizvode, smrznuti aromatizirani deserti (sladoledi) |
150mg/kg |
fini pekarski proizvodi (biskviti, kolači, vafli...), grickalice: ekstrudirani začinjeni proizvodi za grickanje |
200 mg/kg |
neka
alkoholna pića, aromatizirana pića na bazi vina, aromatizirani vinski koktelski
proizvodi |
200mg/L |
bombonski proizvodi i slične slastice, senf, dodatci prehrani u krutom obliku |
300mg/kg |
dekoracije, ukrasi, preljevi |
500mg/kg |
džem,
pekmezi, domaća marmelada i slični voćni pripravci uključujući proizvode
smanjene energijske vrijednosti, suhomesnati proizvod Pasturma
(samo za jestivi vanjski pokrov), sušene granule i listići krumpira,
margarin, margarin sa smanjenim udjelom masti, ostale masne emulzije
i masti
|
quantum
satis |
|
|
 |
nije
određen |
|
|
|