E101 Riboflavin
Prirodno žuto bojilo biljnog podrijetla. Riboflavin je narančasto-žuti prašak gorka okusa, topljiv u vodi, a poznat je kao vitamin B2. Prirodno se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, mesu, jajima, kvascu, te u zelenom povrću i integralnom brašnu. Riboflavin se industrijski proizvodi uglavnom kemijskom sintezom iz D-riboze, aloksana i 3,4-dimetilanilina. Može se proizvesti i pomoću genetički modificiranih organizama, ali procjena učinaka tako dobivenog riboflavina još nije dovršena. Dodaje se hrani radi povećanja vitaminskog sadržaja te se samo u tim slučajevima deklarira kao vitamin B2. Ako se upotrebljava kao bojilo, namirnicama se dodaje po pravilu quantum satis a na deklaraciji se označuje kao E101 ili riboflavin. Smatra se bezopasnim.

Dopuštena upotreba:
Aromatiziranim i gorkim likerima, gorkoj sodi, gorkom vinu, Americanu dopušteno je dodati do 100 mg/L. Ostaloj hrani i bezalkoholnim pićima dodaje se po pravilu quantum satis. Najčešće se upotrebljava u pekarskim proizvodima, alkoholnim aromatiziranim napitcima, keksima, kolačima, jestivomu vanjskom pokrovu Pasturmi (vrsta suhomesnatog proizvoda), voćnom jogurtu, ostalim aromatiziranim mliječnim proizvodima, topljenom siru i pripravcima topljenog sira, povrću u ulju, octu i salamuri (osim maslina), bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, sladoledu i prašku za sladoled, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima (osim umaka od rajčica), začinskim mješavinama, grickalicama od krumpira i žitarica, senfu...

   
nije određen