E101
Riboflavin
Prirodno žuto bojilo biljnog podrijetla. Riboflavin
je narančasto-žuti prašak gorka okusa, topljiv u vodi, a poznat je kao
vitamin B2. Prirodno se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, mesu,
jajima, kvascu, te u zelenom povrću i integralnom brašnu. Riboflavin
se industrijski proizvodi uglavnom kemijskom sintezom iz D-riboze, aloksana
i 3,4-dimetilanilina. Može se proizvesti i pomoću genetički modificiranih
organizama, ali procjena učinaka tako dobivenog riboflavina još nije dovršena.
Dodaje se hrani radi povećanja vitaminskog sadržaja te se samo u tim slučajevima
deklarira kao vitamin B2. Ako se upotrebljava kao bojilo, namirnicama
se dodaje po pravilu quantum
satis a na deklaraciji se označuje kao E101 ili riboflavin.
Smatra se bezopasnim.
Dopuštena
upotreba:
Aromatiziranim
i gorkim likerima, gorkoj sodi, gorkom vinu, Americanu dopušteno
je dodati do 100 mg/L. Ostaloj hrani i bezalkoholnim pićima dodaje se
po pravilu quantum satis. Najčešće se upotrebljava u pekarskim
proizvodima, alkoholnim aromatiziranim napitcima, keksima, kolačima, jestivomu
vanjskom pokrovu Pasturmi (vrsta suhomesnatog proizvoda), voćnom
jogurtu, ostalim aromatiziranim mliječnim proizvodima, topljenom siru
i pripravcima topljenog sira, povrću u ulju, octu i salamuri (osim maslina),
bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, sladoledu i prašku
za sladoled, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim
napitcima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima (osim umaka
od rajčica), začinskim mješavinama, grickalicama od krumpira i žitarica,
senfu...
|
|
 |
nije
određen |
|
|
|