E102
Tartrazin
Sintetsko žuto azo-bojilo. Dobiva se kemijskom sintezom, reakcijom diazokopuliranja. Može izazvati alergiju
kod osoba koje su osjetljive na salicilnu ili benzojevu kiselinu (E210)
kao i kod onih koji boluju od astme. Moguće su smetnje disanja, osip na
koži, smetnje vida. U kombinaciji s benzojevom kiselinom (E210) može izazvati
sindrom hiperaktivnosti kod djece. Odlukom Europskog parlamenta koja je od 2010. godine obvezujuća za sve zemlje članice Europske unije, na deklaraciji namirnica kojima je dodano jedno od sljedećih bojila: E102, E104,E110, E122, E124, E129, mora stajati upozorenje: „Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece”. Izbjegavati!
DOPUŠTENA
UPOTREBA | KOLIČINA |
pripravci namijenjeni kontroli tjelesne mase, pripravci koji se uporabljuju pod medicinskim nadzorom |
50mg/kg |
prerađeni grašak u konzervama (Processed Mushy and Garden Peas), pašteta od riba i rakova |
100mg/kg
|
gorka soda, gorko vino, Americano, bezalkoholni aromatizirani napitci, dodatci prehrani u tekućem obliku
|
100mg/L |
smrznuti aromatizirani deserti (sladoledi), deserti, uključujući aromatizirane mliječne proizvode |
150mg/kg |
fini pekarski proizvodi (biskviti, kolači, vafli...),grickalice: ekstrudirani začinjeni proizvodi za grickanje |
200mg/kg
|
neka alkoholna pića, aromatizirana pića na osnovi vina, aromatizirani vinski koktelski proizvodi |
200mg/L |
neka
alkoholna pića, aromatizirana pića na bazi vina, aromatizirani vinski koktelski
proizvodi |
200mg/L
|
bombonski proizvodi i slične slastice, senf, dodatci prehrani u krutom obliku |
300mg/kg |
dekoracije, ukrasi i preljevi |
500mg/kg |
|
|
 |
7,5
mg/kg tjelesne težine |
|
|
REFERENCE:
Michel,
O.; Naeije, N.; Bracamonte, M.; Duchateau, J.; Sergysels, R. Decreased sensitivity
to tartrazine after aspirin desensitization in an asthmatic patient intolerant
to both aspirin and tartrazine. Ann. Allergy 1984, 52, 368-70.
Bhatia,
M. S. Allergy to tartrazine in psychotropic drugs. J. Clin. Psych. 2000,
61, 473-476. Corder,
E. H.; Buckley, C. E. Aspirin, salicylate, sulfite and tartrazine induced
bronchoconstriction. Safe doses and case definition in epidemiological studies.
J. Clin. Epidemiol. 1995, 48, 1269-75.
Elhkim,
M. O.; Heraud, F.; Bemrah, N.; Gauchard, F.; Lorino, T.; Lambre, C.; Fremy, J.
M.; Poul, J. M. New considerations regarding the risk assessment on Tartrazine
An update toxicological assessment, intolerance reactions and maximum theoretical
daily intake in France. Regul. Toxicol. Pharmacol. 2007, 47, 308-16.
Voigtlaender,
V.; Moll, I.; Stach, C. Intolerance to Acetylsalicylic Acid (Aspirin) and
Tartrazine. Arch. Dermatol. Res. 1982, 274, 359-362.
Dipalma,
J. R. Tartrazine sensitivity. Am. Fam. Physician 1990, 42, 1347-50.
Schab,
D. W.; Trinh, N. H. T. Do artificial food colors promote hyperactivity in
children with hyperactive syndromes? A meta-analysis of double-blind placebo-controlled
trials J. Develop. Behav. Pediatr. 2004, 25, 423-434.
Ward,
N. I.; Soulsbury, K. A.; Zettel, V. H.; Colquhoun, I.D.; Bunday, S.; Barnes, B.
The influence of the chemical additive tartrazine on the zinc status of hyperactive
children: A double-blind placebo-controlled study. J. Nutr. Med. 1990,
1, 51-58.
www.sciencelab.com
www.fda.gov
Cider
by-product provides natural alternative to tartrazine ...www.beveragedaily.com
wikipedia
|