E160a
Karoteni: smjesa alfa, beta i gama karotena
Narančasti i žuti biljni pigmenti prirodno prisutni u listovima, plodovima i cvjetovima voća i povrća i u žumancu jajeta. U organizmu prelaze u vitamin A. Osim provitaminske aktivnosti, karoteni, a osobito beta-karoten, posjeduju i druga svojstva koja mogu značajno pridonijeti ljudskom zdravlju. Tako beta-karoten smanjuje rizik od pojave katarakte, bolesti koronarnih arterija, raka pluća i dojke i pospješuje imunost (osobito u osoba starije dobi). Istraživanja pokazuju da alfa-karoten izrazito smanjuje učestalost nastajanja tumora te ima zaštitno djelovanje na kožu, oči, jetra i pluća. Namirnicama se smiju dodavati po pravilu quantum satis. Smatraju se bezopasnima.
Dopuštena
upotreba:
Kobasicama
i paštetama (terrines) smije se dodati do 20 mg/kg ovih bojila.
Ostalim se namirnicama smiju dodavati po pravilu quantum
satis.
Upotrebljavaju se za bojenje maslaca (uključujući maslac sa smanjenim
udjelom masti i koncentrirani maslac), polumasnoga margarina (minarina)
i ostalih masnih emulzija i masti koje gotovo i ne sadrže vodu, fermentiranoga
zrelog narančastog, žutog i bijelog sira u komadima i nearomatiziranoga
topljenog sira, povrća u octu, slanoj vodi ili ulju (osim maslina), džema,
pekmeza, marmelada i sličnih voćnih pripravaka, uključujući proizvode
smanjene energijske vrijednosti, ekstrudiranih i/ili aromatiziranih žitarica
za doručak. Upotrebljavaju se i u pekarskim proizvodima, keksima, kolačima,
bombonskim proizvodima, prašku za pudinge, kreme, deserte, u bezalkoholnim
osvježavajućim napitcima, preljevima za salate, juhama, koncentratima
za juhe i umake, dodatcima jelima (osim umaku od rajčica), začinskim mješavinama,
grickalicama od krumpira i žitarica, senfu...
|
|
 |
5,0
mg/kg tjelesne težine |
|
|
reference:
mišljenje
SCFa od 19.10. 2000.out80b_en.pdf
mišljenje
SCFa od 26. 9. 2002.ttp://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out143_en.pdf
mišljenje
njemačkog Iinstituta za zdravstvenu zaštitu potrošača BGVV od 10/2000aeischen_uni
mišljenje
njemačkog Instituta za procjenu rizika BFR od 8.5. 2005.
|