E163
Antocijanini, Anthocyanins
Prirodna bojila biljnog podrijetla u tonovima od svijetloružičastrog do
tamnoplavog. Antocijanini pripadaju skupini flavonoida, a dijele se na
one koji sadržavaju šećer (glikozide) i na one koji ga ne sadržavaju (aglikone).
Najčešće se ekstrahiraju iz grožđa, višanja, crvenog kupusa, te iz bobica
bazge ili crnog ribiza. Kao bojila smiju se upotrebljavati prema pravilu
quantum satis.
Smatraju se bezopasnima.
Dopuštena
upotreba:
Žitaricama
za doručak s voćnom aromom smije se dodati najviše 200 mg/kg ovih bojila.
Ostaloj hrani i bezalkoholnim aromatiziranim napitcima smiju se dodavati
po pravilu quantum satis. Rabe se za bojenje crvenoga mramornog
sira, povrća u octu, slanoj vodi ili ulju (osim maslina), džema, pekmeza,
marmelada i sličnih voćnih pripravaka, uključujući proizvode smanjene
energijske vrijednosti, za bojenje pića Americano. Upotrebljavaju
se i u masama za punjenje, preljevima i ukrasima za pekarske proizvode,
keksima, kolačima, aromatiziranim mliječnim proizvodima, bombonskim proizvodima,
prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima,
juhama, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima (osim umaka od
rajčica), začinskim mješavinama, grickalicama od krumpira i žitarica,
senfu, dodatcima prehrani...
|
|
 |
nije
određen |
|
|
|