E260
Octena kiselina
Prirodno sredstvo za konzerviranje i regulator kiselosti okusa. Rabi se
i kao začin. Nastaje octeno-kiselim vrenjem iz alkohola etanola. Industrijski
se proizvodi fermentacijom razrijeđenih alkoholnih otopina različita porijekla
uz pomoć mikroorganizama. Octena kiselina zauzima središnje mjesto u metabolizmu
ugljikohidrata, masti i drugih hranjivih tvari. Pozitivno djeluje na cijeli
probavni trakt i na krvotok. U hrani se upotrebljava u koncentracijama
koje nisu škodljive. Namirnicama se dodaje po pravilu
quantum satis.
Smatra se bezopasnom.
Dopuštena
upotreba:
Prerađenoj
hrani na osnovi žitarica za dojenčad i malu djecu i drugoj dječjoj hrani
se smije dodati samo kao sredstvo za reguliranje kiselosti. Upotrebljava
se po pravilu quantum satis u proizvodnji Mozzarella sira i albuminskog
sira (skute), u pekarskim proizvodima (običnom bijelom kruhu), steriliziranom
voću i povrću, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima,
bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, juhama, koncentratima za juhe
i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama na osnovi krumpira
i žitarica, senfu...
|