E270
Mliječna kiselina
Prirodni regulator kiselosti i sredstvo za konezrviranje. Mliječna kiselina
nastaje kao proizvod anaerobne razgradnje ugljikohidrata u svim živim
stanicama, kao npr. u mišićima i u crvenim krvnim stanicama, kada umjesto
kisika kao izvora energije za respiraciju služi glikogen. Također nastaje
fermentacijom pod utjecajem različitih vrsta bakterija u kiselom mlijeku,
siru, kiselom kupusu, te se takav mikrobiološki postupak primjenjuje i
u industrijskoj proizvodnji mliječne kiseline. Može biti životinjskog
podrijetla. Može se proizvesti i pomoću genetički modificiranih organizama,
ali procjena učinaka tako dobivene mliječne kiseline još nije dovršena.
Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane. Namirnicama se smije dodavati
po pravilu quantum satis.
Smatra se bezopasnom.
Dopuštena
upotreba:
U
hrani za dojenčad dopuštena je samo L-(+)-mliječna kiselina. Upotrebljava
se po pravilu quantum satis u početnoj i prijelaznoj hrani za
dojenčad, te u prerađenoj hrani na osnovi žitarica za dojenčad i malu
djecu i u drugoj dječjoj hrani (samo radi reguliranja kiselosti). Voćnim
se nektarima smije dodati do 5 g mliječne kiseline po litri, a ostaloj
se hrani dodaje po pravilu quantum satis. Upotrebljava se u pekarskim
proizvodima (u običnome bijelom kruhu), svježoj tjestenini, posebno pripremljenim
uljima i mastima za kuhanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, u steriliziranim
proizvodima od voća i povrća, ekstra džemu i ekstra želeu, džemovima,
želeima, marmeladama, pekmezima i ostalim sličnim voćnim proizvodima,
uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, Mozarelli,
albuminskom siru (skuti), bombonskim proizvodima, pivu, u proizvodnji
vina (u skladu s posebnim propisima), u bezalkoholnim osvježavajućim napitcima,
tekućem koncentratu čaja, juhama, koncentratima za juhe i umake, dodatcima
jelima, začinima, u prašku za puding, kreme, deserte i srodne proizvode,
u grickalicama od krumpira i žitarica, senfu, dodatcima prehrani...
|