E280
Propionska kiselina
Prirodno sredstvo za konzerviranje. U nekim vrstama sira nastaje na prirodan način, fermentacijom uz pomoć mikroorganizama. Industrijski se propionska (propanska) kiselina proizvodi kemijskom sintezom iz etena, ugljikova monoksida i vode. Može se proizvesti i iz genetički modificiranih sirovina, ali procjena učinaka tako dobivene propionske kiseline još nije dovršena. U prehrambenoj se industriji češće upotrebljavaju njezine soli, propionati ili propanoati. Smatra se bezopasnom.
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
Christmas pudding (engleski božićni kolač), zapakirani kruh
|
1000mg/kg
|
kruh smanjene energijske vrijednosti, polupečeni, zapakirani kruh, zapakirani fini pekarski proizvodi, uključujući proizvode od brašna s aktivnošću vode većom od 0,65, zapakirana engleska peciva poput žemički i lepinja(rolls, buns, pitta), zapakirane vrste danskog kruha i peciva (polsebrod, boller i dansk flutes) |
2000mg/kg |
zapakirani narezani kruh i raženi kruh
|
3000mg/kg
|
sir
i proizvodi od sira (samo za površinsku obradu)
|
quantum
satis |
|