E280 Propionska kiselina
Prirodno sredstvo za konzerviranje. U nekim vrstama sira nastaje na prirodan način, fermentacijom uz pomoć mikroorganizama. Industrijski se propionska (propanska) kiselina proizvodi kemijskom sintezom iz etena, ugljikova monoksida i vode. Može se proizvesti i iz genetički modificiranih sirovina, ali procjena učinaka tako dobivene propionske kiseline još nije dovršena. U prehrambenoj se industriji češće upotrebljavaju njezine soli, propionati ili propanoati. Smatra se bezopasnom.

DOPUŠTENA UPOTREBA
KOLIČINA
Christmas pudding (engleski božićni kolač), zapakirani kruh
1000mg/kg
kruh smanjene energijske vrijednosti, polupečeni, zapakirani kruh, zapakirani fini pekarski proizvodi, uključujući proizvode od brašna s aktivnošću vode većom od 0,65, zapakirana engleska peciva poput žemički i lepinja(rolls, buns, pitta), zapakirane vrste danskog kruha i peciva (polsebrod, boller i dansk flutes) 2000mg/kg
zapakirani narezani kruh i raženi kruh
3000mg/kg
sir i proizvodi od sira (samo za površinsku obradu)
quantum satis
 
nije određen