E304 |
Esteri
askorbinske kiseline s masnim kiselinama (askorbil-palmitat,
askorbil-stearat)
|
Prirodni
antioksidansi i stabilizatori. Esteri askorbinske kiseline s palmitinskom,
odnosno stearinskom kiselinom. Djelotovorni su u masnim namirnicama u
kojima pojačavaju djelovanje drugih antioksidanasa. Često se kombiniraju
s alfa-tokoferolom (E307). Mogu biti životinjskog podrijetla. Namirnicama
se smiju dodavati po pravilu quantum
satis. Smatraju se bezopasnima.
Vidi E300.
Dopuštena
upotreba:
Početnoj
i prijelaznoj hrani za dojenčad dodaje se do 10 mg/L, a prerađenoj hrani
na osnovi žitarica (koja sadržava masnoće) za dojenčad i malu djecu, keksima
i dvopeku i drugoj dječjoj hrani smije se dodati do 10 mg/kg. Ostaloj
se hrani dodaju po pravilu quantum satis. Upotrebljavaju
se u mlijeku u prahu, ugušćenom mlijeku, posebno pripremljenim uljima
i mastima za kuhanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, neemulgiranim
uljima i mastima biljnog ili životinjskog podrijetla (osim djevičanskih
ulja i maslinova ulja), u običnome bijelom kruhu. Mogu se dodati masti,
margarinu, emulgiranim mastima, majonezi, umacima i preljevima salata,
bombonima, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, koncentratima za juhe
i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama, dodatcima prehrani...
ADI:
nije određen
|