E310
Propil-galat
Umjetni antioksidans. Propil-galat je propilni ester galne kiseline koja je prirodni biljni fenolni spoj. Esteri galne kiseline najčešće se rabe za stabilizaciju biljnih i životinjskih masti jer sprječavaju njihovu oksidaciju. Često se kombiniraju s TBHQ (E319), BHA (E320) i BHT (E321) jer se njihovi učinci međusobno pojačavaju. Upotrebljavaju se također u kozmetici, u proizvodnji lubrikanata i adhezivnih proizvoda. Pokazano je da su svi galati (E310 – E312) mogući uzročnici alergija, posebno u osoba osjetljivih na acetilsalicilnu kiselinu, te u oboljelih od astme. U većim količinama mogu uzrokovati iriticiju kože i želudca. Pri prženju namirnica na temperaturama višima od 190 oC galati vežu ione željeza. U djece, zbog mogućnosti vezivanja željeza, mogu uzrokovati cijanozu, plavkastu obojenost kože zbog snižene koncentracije kisika u krvi. Zbog toga se ne smiju dodavati u hranu za djecu i dojenčad. Često konzumiranje nije preporučljivo.
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
dehidrirani krumpir |
25mg/kg |
arome (osim eteričnih ulja)
|
100mg/kg |
masti i ulja za profesionalnu proizvodnju toplinski obrađene hrane, ulja i masti za prženje, osim ulja iz komine maslina, svinjska mast, riblje ulje, goveđa i ovčja mast, mast peradi, smjese za kolače, grickalice na osnovi žitarica, mlijeko u prahu za prodajne automate, dehidrirane juhe, dehidrirano meso, umaci, prerađeni orašasti plodovi, pretkuhane žitarice, začini i kondimenti (gotovi prilozi i umaci) |
200mg/kg*
|
guma
za žvakanje |
400mg/kg |
eterična ulja
|
1000mg/kg |
|
*izraženo
na masni udio
|
|
0,50
mg/kg tjelesne težine |
|
|
|