E325
Natrijev laktat
Prirodno sredstvo za reguliranje kiselosti, emulgatorska sol i učvršćivač.
Pojačava antioksidativno djelovanje drugih aditiva. Proizvodi se iz mliječne
kiseline (E270) kao njezina natrijeva sol. Može biti i životinjskog podrijetla.
Procjena učinaka natrijeva laktata proizvedenog tehnikom genetičkog inženjerstva
nije dovršena. Može imati L-(+)-oblik i D-(–)-oblik. U novorođenčadi D-(–)-natrijev
laktat može uzrokovati poremećaje u mijeni tvari zbog nedovoljno razvijenog
enzimatskog sustava za transformaciju D-(–)-oblik u L-(+)-oblik u probavnome
traktu. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum
satis. Vidi E270. Smatra se bezopasnim.
Dopuštena
upotreba:
Prerađena
hrana za dojenčad i malu djecu na osnovi žitarica i druga dječja hrana
smiju sadržavati neškodljivu L-(+)-mliječnu kiselinu samo u svrhu reguliranja
kiselosti. Dopuštena je upotreba po pravilu quantum satis u pekarskim
proizvodima (običnom bijelom kruhu), keksima, kolačima, steriliziranom
i konzerviranom povrću, prašku za pudinge, kreme, deserte i srodne proizvode,
bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, juhama, koncentratima za juhe
i umake, dodatcima jelima, grickalicama, začinima, senfu, dodatcima prehrani...
|