E407
Karagenan
Prirodni biljni zgušnjivač i sredstvo za mijenjanje
konzistencije. Po svojoj kemijskoj strukturi karagenan je linearni sulfatirani
polisaharid koji se ekstrahira iz crvenih morskih algi. Karagenan je neprobavljiva
tvar koja pospješuje probavu, a iz organizma se izlučuje u nepromijenjenu
obliku. Velike doze djeluju laksativno i mogu omesti resorpciju nekih
mineralnih tvari (npr. kalija). U pojedinim slučajevima može uzrokovati
alergiju. Iako se u namirnice smije dodavati prema pravilu quantum
satis, otkriveno je da se
u nekim proizvodima može kontaminirati etilen-oksidom, zbog čega nastaju
etilen-klorohidrini, izrazito kancerogeni spojevi. Istraživanja na eksperimentalnim
životinjama pokazala su da razgradni produkti karagenana, koji nastaju
pod utjecajem visoke temperature i kiselina, izazivaju ulceracije gastrointestinalnoga
trakta te da mogu dovesti do kancerogenih promjena ili uzrokovati nastajanje
Chronove bolesti. Znanstvena komisija za sigurnost hrane Europske komisije
stoga preporučuje da količina razgradnih produkata karagenana ne smije
iznositi više od 5 % njegove ukupne mase. Izbjegavati!
Dopuštena
upotreba:
Ne
smije se dodavati početnoj hrani za dojenčad ni dijetnoj hrani za dojenčad
i malu djecu, (usp. mišljenje Znanstvenog odbora za hranu Europske komisije
SCF/CS/ADD/EMU/199 Final). Prijelaznoj hrani za dojenčad i malu djecu
smije se dodati do 0,3 g/L. Džemovima, želeima, marmeladama, domaćoj marmeladi
i pekmezu i ostalim sličnim voćnim namazima, uključujući proizvode smanjene
energijske vrijednosti, dodaje se do 10g/kg. Ostaloj se hrani dodaje po
pravilu quantum satis. Upotrebljava se u pasteriziranom vrhnju,
mlijeku u prahu i ugušćenom mlijeku. Upotrebljava se i u pekarskim proizvodima,
kolačima i keksima, majonezi, margarinu, bombonskim proizvodima, masama
za punjenje, preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim
osvježavajućim napitcima, bazama od agruma, koncentratima za juhe i umake,
dodatcima jelima, začinima, grickalicama od žitarica i krumpira, senfu,
dodatcima prehrani… Smije se miješati sa šećerima u određenim omjerima,
pod uvjetom da se navede na deklaraciji proizvoda.
Ne smije se rabiti u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja.
|