E407 Karagenan
Prirodni biljni zgušnjivač i sredstvo za mijenjanje konzistencije. Po svojoj kemijskoj strukturi karagenan je linearni sulfatirani polisaharid koji se ekstrahira iz crvenih morskih algi. Karagenan je neprobavljiva tvar koja pospješuje probavu, a iz organizma se izlučuje u nepromijenjenu obliku. Velike doze djeluju laksativno i mogu omesti resorpciju nekih mineralnih tvari (npr. kalija). U pojedinim slučajevima može uzrokovati alergiju. Iako se u namirnice smije dodavati prema pravilu quantum satis, otkriveno je da se u nekim proizvodima može kontaminirati etilen-oksidom, zbog čega nastaju etilen-klorohidrini, izrazito kancerogeni spojevi. Istraživanja na eksperimentalnim životinjama pokazala su da razgradni produkti karagenana, koji nastaju pod utjecajem visoke temperature i kiselina, izazivaju ulceracije gastrointestinalnoga trakta te da mogu dovesti do kancerogenih promjena ili uzrokovati nastajanje Chronove bolesti. Znanstvena komisija za sigurnost hrane Europske komisije stoga preporučuje da količina razgradnih produkata karagenana ne smije iznositi više od 5 % njegove ukupne mase. Izbjegavati!

Dopuštena upotreba:
Ne smije se dodavati početnoj hrani za dojenčad ni dijetnoj hrani za dojenčad i malu djecu, (usp. mišljenje Znanstvenog odbora za hranu Europske komisije SCF/CS/ADD/EMU/199 Final). Prijelaznoj hrani za dojenčad i malu djecu smije se dodati do 0,3 g/L. Džemovima, želeima, marmeladama, domaćoj marmeladi i pekmezu i ostalim sličnim voćnim namazima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, dodaje se do 10g/kg. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum satis. Upotrebljava se u pasteriziranom vrhnju, mlijeku u prahu i ugušćenom mlijeku. Upotrebljava se i u pekarskim proizvodima, kolačima i keksima, majonezi, margarinu, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, bazama od agruma, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama od žitarica i krumpira, senfu, dodatcima prehrani… Smije se miješati sa šećerima u određenim omjerima, pod uvjetom da se navede na deklaraciji proizvoda.

Ne smije se rabiti u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja.

 
75 mg/kg tjelesne težine