E412
Guar guma
Prirodni
biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator. Dobiva
se iz sjemena indijske biljke Cyamoposis tetragonolobus. Guar
guma je po svojemu kemijskom sastavu polisaharid građen od jedinica manoze
i laktoze. Neprobavljiva je tvar koja pospješuje probavu. Dopuštena je
upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane. U pojedinim slučajevima može uzrokovati
alergije. U većim količinama može uzrokovati mučnine, nadutost i grčeve.
Namirnicama se dodaje po pravilu quantum
satis. Smatra se bezopasnom.
Dopuštena
upotreba:
Početnoj
i prijelaznoj hrani za dojenčad i malu djecu smije se dodati do 1 g/L,
prerađenoj hrani na osnovi žitarica i drugoj dječjoj hrani 10 g/kg, a
hrani za dojenčad i malu djecu za posebnu medicinsku namjenu 10 g/L. Džemovima,
želeima, marmeladama, domaćoj marmeladi i pekmezu i ostalim sličnim voćnim
namazima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, dodaje
se do 10g/kg. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum satis
kao E410.
Ne
smije se rabiti u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice
(tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom
zalogaju istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji
opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije upotrebljavati u dehidriranoj
hrani koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).
|