E417
Tara guma
Prirodni biljni zgušnjivač, stabilizator, sredstvo za želiranje i povećanje
volumena. Dobiva se iz sjemena tropskog grmlja Caesalpinia Spinosa
koje raste u Ekvadoru, Keniji i Peruu. Po svojemu je kemijskom sastavu
polisaharid građen od jedinica manoze i galaktoze. Tara guma je neprobavljiva
tvar koja pospješuje probavu. Često se rabi u kombinaciji s agarom (E406),
karagenanom (E407) i ksantan gumom (E415) jer održava njihova gelirajuća
svojstva. U većim količinama djeluje laksativno. Namirnicama se dodaje
po pravilu quantum satis.
Smatra se bezopasnom.
Dopuštena
upotreba:
Upotrebljava
se po pravilu quantum satis u pripravcima topljenog sira, gumama
za žvakanje, masama za punjenje, preljevima i bombonima, prašku za pudinge,
kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, koncentratima
za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama od žitarica
i krumpira, senfu, dodatcima prehrani...
Ne
smije se rabiti u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice
(tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom
zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer
postoji opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije rabiti u dehidriranoj
hrani koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).
|