E460
Celuloza
Prirodno sredstvo za povećanje volumena, tvar protiv zgrudnjavanja i emulgator.
Celuloza je glavni sastojak staničnih stijenki biljaka i najrašireniji
organski spoj u prirodi. To je polisaharid sastavljen od dugih nizova
međusobno povezanih molekula glukoze. Celuloza je prijeko potrebna za
normalan proces biološkog metabolizma. U crijevima omogućuje razmnožavanje
korisnih bakterija, veže se s vodom i čisti crijevne resice tako da se
u sustav unose korisni nutrijenti. Pospješuje probavu. Zbog tih razloga
ima niz povoljnih djelovanja na ljudsko zdravlje. Namirnicama se dodaje
po pravilu quantum satis.
Smatra se bezopasnom.
Dopuštena
upotreba:
Uglavnom
se upotrebljava u pekarskim proizvodima (po pravilu quantum satis),
narezanom ili ribanom tvrdom siru, narezanoj ili smrvljenoj Mozarelli
i albuminskom siru (skuti), majonezi, margarinu i emulgiranoj masti, umacima,
preljevima, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, bezalkoholnim
osvježavajućim napitcima, voćnim vinima, juhama, koncentratima za juhe
i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama na osnovi krumpira i
žitarica, senfu, dodatcima prehrani....
|