E476
Poliglicerol - poliricinoleat
Umjetno sredstvo za homogenizaciju masti i vode, emulgator i stabilizator.
Proizvodi se esterifikacijom iz alkohola glicerola i ricinolne kiseline.
Može se proizvesti iz genetički modificiranih sirovina, ali još nije moguća
konačna procjena učinaka tako dobivenoga poliglicerol-poliricinoleata.
U prvom se redu rabi za smanjenje udjela masti u namirnicama, pa se proizvođači
čokolade mogu njime koristiti kao zamjenom za skuplji kakao maslac. U
laboratorijskim su istraživanjima primjenom velikih doza ustanovljena
povećanja jetre i bubrega u eksperimentalnih životinja. Moguće je da uzrokuje
propusnost crijevne stijenke, uslijed čega bi mogle nastati crijevne bolesti
i alergije. Ispitivanja nisu završena. Prihvatljivi dnevni unos lako se
prekorači; djeca ga dosegnu već konzumiranjem 100 g čokolade. Izbjegavati!
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
namazi na masnoj osnovi s 41 % ili manje masti (u skladu s posebnim propisom), slični proizvodi za mazanje koji sadržavaju manje od 10 % masti, preljevi
|
4g/kg |
bombonski proizvodi i slične slastice na osnovi kakaa, uključujući čokoladu |
5g/kg |
|
|
|
7,5
mg/kg tjelesne težine |
|
|
|