E500
Natrijevi karbonati
Prirodna sredstva za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, rahljenje, te tvari
protiv zgrudnjavanja. Poznatiji pod nazivom soda ili soda bikarbona. Dopušteni
su u ekološkoj proizvodnji namirnica. Smatraju se bezopasnima.
Dopuštena
upotreba:
Proizvodi
od kakaa i čokolade smiju sadržavati 7 % ovih aditiva (na suhu tvar, bez
masnoće). Prerađenoj hrani na osnovi žitarica i drugoj hrani za dojenčad
i malu djecu smiju se dodati samo kao sredstvo za rahljenje.Ostalim
se proizvodima dodaju po pravilu quantum
satis. Najčešće se upotrebljavaju u pekarskim proizvodima,
keksima, kolačima, proizvodima od oblikovanoga svježeg mesa, mlijeku u
prahu i ugušćenom mlijeku, prašku za sladoled, jogurtu u prahu, vrhnju
u prahu, ostalim praškastim proizvodima, svježem siru, topljenom siru,
maslacu od kiseloga vrhnja, margarinu i emulgiranim mastima, bombonskim
proizvodima, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, prašku za pecivo,grickalicama
od žitarica i krumpira, dodatcima prehrani...
|