E586
4-heksilrezorcinol
Umjetni
stabilizator. Upotrebljava se isključivo radi sprječavanja nastajanja
tamnih mrlja (melanoza) koje se na svježim, rashlađenim ili smrznutim
rakovima mogu pojaviti već nekoliko sati nakon ulova. Mrlje nisu štetne
za zdravlje potrošača, niti utječu na okus ili aromu rakova, ali mogu
umanjiti tržišnu vrijednost rakova i negativno utjecati na spremnost potrošača
na kupnju. Hlađenje može samo usporiti proces nastajanja melanoza, a E586
sprječava njihovo nastajanje. Služi kao alternativa spojevima sumpora,
koji se i dalje rabe u istu svrhu. Na listu dopuštenih aditiva uvršten
je Pravilnikom o aditivima u hrani iz 2008. godine. Nedovoljno je ispitan.
Dopuštena
upotreba:
Dopušten je samo kao sredstvo za sprječavanje tamnih mrlja (melanoza)
na rakovima u najvećoj količini od 2 mg/kg.
ADI:
nije određen
|