E1404
Oksidirani škrob
Umjetni zgušnjivač, masa za punjenje i sredstvo za preljeve. Proizvodi se od prirodnog škroba kemijskom reakcijom oksidacije uz natrijev hipoklorit. Može se proizvesti iz genetički modificiranih sirovina, ali procjena učinaka tako dobivenog oksidiranoga škroba nije dovršena. Oksidirani škrob daje namirnicama kremast okus pa se često rabi kao zamjena za mast. Smatra se bezopasnim.
Dopuštena
upotreba:
Prerađenoj
hrani na osnovi žitarica za dojenčad i malu djecu i drugoj dječjoj hrani
smije se dodati do 50g/kg. Ostaloj se hrani smije dodavati po pravilu
quantum satis.
Upotrebljava se pretežno u pekarskim proizvodima,
gotovim jelima, sladoledu, prašku za puding, voćnim i aromatiziranim jogurtima,
topljenom siru, desertima na osnovi voća i povrća, prirodno mutnim voćnim
sirupima, umacima (uključujući kečap i slične proizvode), bazama od agruma
(praškastim pripravcima za bezalkoholne napitke).
|