E1420 Acetilirani škrob
Umjetni zgušnjivač, stabilizator i masa za punjenje. Proizvodi se kemijskom sintezom, reakcijom esterifikacije iz prirodnoga škroba i octene kiseline ili anhidrida octene kiseline. Može se proizvesti iz genetički modificiranih sirovina, ali procjena učinaka tako dobivenog acetiliranog škroba nije dovršena. Vidi E1404. Smatra se bezopasnim.

Dopuštena upotreba:
Prerađenoj se hrani na osnovi žitarica za dojenčad i malu djecu i drugoj dječjoj hrani smije dodati do 50 g/kg. Ostaloj se hrani smije dodavati po pravilu quantum satis . Upotrebljava se pretežno u pekarskim proizvodima, gotovim jelima, sladoledu, prašku za puding, voćnim i aromatiziranim jogurtima, topljenom siru, desertima na osnovi voća i povrća, prirodno mutnim voćnim sirupima, umacima (uključujući kečap i slične proizvode), bazama od agruma (praškastim pripravcima za bezalkoholne napitke).

 
nije određen