E150a
Karamel
Prirodno bojilo poznato pod imenom karamel intenzivne
je smeđe boje, ali bez naglašena okusa, za razliku od karamela dobivenog
zagrijavanjem šećera koji se upotrebljava za aromatiziranje hrane (npr.
slastica, alkoholnih pića). Proizvodi se kontroliranim zagrijavanjem ugljikohidrata
uz prisutnost katalizatora u procesu koji se naziva karamelizacijom. Može
se proizvesti iz genetički modificiranih sirovina, ali procjena učinaka
tako dobivenog karamela još nije konačna. Hrani se smije dodavati po pravilu
quantum satis.Smatra
se bezopasnim.
Dopuštena
upotreba:
Upotrebljava
se u proizvodnji engleskoga voćnog kruha malt bread, francuskog
jabučnog vina cidre bouché, mnogih žestokih pića (Whiskey,
Brandy, Weinbrand, rum, lozovača), aperitiva Americano,
gorke sode i gorkog vina, likerskih vina iz pojedinih vinorodnih regija,
aromatiziranih pića na osnovi vina, u proizvodnji piva, octa, povrća u
octu, slanoj vodi ili ulju (osim maslina), džema, pekmeza, marmelada i
sličnih pripravaka, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti,
kobasica, pašteta (terrines), mljevenog mesa za pljeskavice s
najmanje 4 % žitarica ili drugih biljnih dodataka, engl. vrsta hrenovki(Breakfast
sausages) s najmanje 6 % žitarica. Može se dodavati masama za punjenje,
preljevima i ukrasima za pekarske proizvode, keksima i kolačima, topljenom
siru, pripravcima topljenog sira, aromatiziranim mliječnim proizvodima,
voćnom jogurtu, kiselom mlijeku s voćem, masama za punjenje i preljevima
za bombonske proizvode, prašku za pudinge, kreme, deserte i srodne proizvode,
bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, juhama, koncentratima za juhe
i umake, dodatcima jelima i srodnim proizvodima (osim umaka od rajčica),
začinskim mješavinama, grickalicama, senfu, dodatcima prehrani… Rabi se
i za bojenje lijekova i kozmetičkih proizvoda.
|