E160a Karoteni: smjesa alfa, beta i gama karotena
Narančasti i žuti biljni pigmenti prirodno prisutni u listovima, plodovima i cvjetovima voća i povrća i u žumancu jajeta. U organizmu prelaze u vitamin A. Osim provitaminske aktivnosti, karoteni, a osobito beta-karoten, posjeduju i druga svojstva koja mogu značajno pridonijeti ljudskom zdravlju. Tako beta-karoten smanjuje rizik od pojave katarakte, bolesti koronarnih arterija, raka pluća i dojke i pospješuje imunost (osobito u osoba starije dobi). Istraživanja pokazuju da alfa-karoten izrazito smanjuje učestalost nastajanja tumora te ima zaštitno djelovanje na kožu, oči, jetra i pluća. Namirnicama se smiju dodavati po pravilu
quantum satis. Smatraju se bezopasnima.

Dopuštena upotreba:
Kobasicama i paštetama (terrines) smije se dodati do 20 mg/kg ovih bojila. Ostalim se namirnicama smiju dodavati po pravilu quantum satis. Upotrebljavaju se za bojenje maslaca (uključujući maslac sa smanjenim udjelom masti i koncentrirani maslac), polumasnoga margarina (minarina) i ostalih masnih emulzija i masti koje gotovo i ne sadrže vodu, fermentiranoga zrelog narančastog, žutog i bijelog sira u komadima i nearomatiziranoga topljenog sira, povrća u octu, slanoj vodi ili ulju (osim maslina), džema, pekmeza, marmelada i sličnih voćnih pripravaka, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, ekstrudiranih i/ili aromatiziranih žitarica za doručak. Upotrebljavaju se i u pekarskim proizvodima, keksima, kolačima, bombonskim proizvodima, prašku za pudinge, kreme, deserte, u bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, preljevima za salate, juhama, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima (osim umaku od rajčica), začinskim mješavinama, grickalicama od krumpira i žitarica, senfu...

   
5,0 mg/kg tjelesne težine 
   

reference:

mišljenje SCFa od 19.10. 2000.out80b_en.pdf
mišljenje SCFa od 26. 9. 2002.ttp://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out143_en.pdf
mišljenje njemačkog Iinstituta za zdravstvenu zaštitu potrošača BGVV od 10/2000aeischen_uni
mišljenje njemačkog Instituta za procjenu rizika BFR od 8.5. 2005.