E160c
Oleorezin paprike, kapsantin, kapsorubin
Prirodna narančasto-crveno bojila iz skupine karotenoida. Dobivaju se
kemijskom ekstrakcijom paprike.Hrani se smiju dodavati po pravilu quantum
satis. Smatraju se bezopasnima.
Dopuštena
upotreba:
Kobasicama
i paštetama (terrines) smije se dodati do 20 mg/kg ovih bojila.
Ostalim se namirnicama smiju dodavati po pravilu quantum satis.
Služe za bojenje fermentiranoga zrelog narančastog, žutog i bijelog sira
u komadima i nearomatiziranoga topljenog sira, džema, pekmeza, marmelada
i sličnih voćnih pripravaka, uključujući proizvode smanjene energijske
vrijednosti, ekstrudiranih i/ili aromatiziranih žitarica za doručak. Upotrebljavaju
se i u pekarskim proizvodima, keksima, kolačima, aromatiziranim mliječnim
proizvodima, bombonskim proizvodima, prašku za pudinge, kreme, deserte,
bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, juhama, koncentratima za juhe
i umake, dodatcima jelima (osim umaka od rajčica), začinskim mješavinama,
grickalicama od krumpira i žitarica, senfu, dodatcima prehrani...
|
|
 |
nije određen |
|
|
|