E200
Sorbinska kiselina
Prirodno sredstvo za konzerviranje. Sorbinska kiselina i njezine soli imaju široku primjenu u inhibiciji plijesni i kvasaca u velikome broju namirnica. Ima blago kiseli okus. Dobiva se ekstrakcijom
iz voća ili sintetskim putem iz ketena. U rijetkim slučajevima može izazvati
kožne alergijske reakcije. Smatra se bezopasnom.
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
aromatizirana pića na osnovi vina, vina po posebnim pravilnicima, bezalkoholno vino, alkoholni napitak od fermentiranog grožđanog mošta(Made wine), voćna vina, jabučno vino (cider), cider od kruške, medno vino, alkoholna pića s manje od 15 vol. % alkohola |
200
mg/L |
talijansko jelo palenta, slana, sušena |
200mg/kg |
mliječni deserti, termički neobrađeni |
300mg/kg |
bezalkoholna
osvježavajuća pića, osim pića na bazi mliječnih proizvoda |
300mg/L
pojedinačno ili 250 mg/L sorbinske kiseline i sorbata i 150 mg/L benzojeve
kiseline i benzoata |
danski napitci na osnovi voćnih sokova s više od 200 g šećera po litri(Sod…Saft, Sodet...Saft) |
500mg/L |
tekući
koncentrat voćnih i biljnih čajeva |
600mg/L |
punila za raviole i slične proizvode, džemovi, žele, domaća marmelada sa smanjenom količinom šećera i slični proizvodi reducirane energijske vrijednosti, drugi namazi na voćnoj osnovi, kandirano, kristalizirano ili glazirano voće i povrće, suho voće, danski i njemački deserti na voćnoj osnovi (Frugtgrod i Rote Gruetze), proizvodi od voća i povrća, uključujući umake na voćnoj osnovi (osim pirea, kompota, salata i sličnih proizvoda u konzervama ili staklenkama), povrće u octu, salamuri ili ulju (osim maslina), talijanske okruglice od krumpira ili griza(gnocchi), masline i prerađevine na osnovi maslina, želatinozni zaštitni sloj na mesnim proizvodima, (kuhanim, salamurenim ili sušenim), paštete, sir (zapakirani, rezani), nezreli sir, svježi kravlji sir s dodatkom druge hrane, kiselo mlijeko, smrznuti proizvodi od jaja, grickalice na osnovi žitarica i krumpira, preliveni orašasti plodovi, preljevi (sirupi za palačinke, frape i sladoled, slični proizvodi), masne emulzije (osim maslaca) sa 60 % masti ili više, emulgirani umaci sa 60 % masti ili više, neemulgirani umaci, senf, začini i kondimenti (gotovi prilozi i umaci), hladetina (tlačenica), finski kolač od vrhnja i jaja (Pasha)
|
1000mg/kg |
bombonski proizvodi (osim čokolade), guma za žvakanje, delikatesne salate, dijetna hrana za posebnu medicinsku namjenu, dijetna hrana za kontrolu težine, marmelada, pekmezi i drugi namazi na osnovi voća, arome |
1500mg/kg |
tijesto od krumpira i polupržene kriške krumpira, zapakirani, narezani kruh i raženi kruh, djelomično pečeni, zapakirani pekarski proizvodi namijenjeni maloprodaji, kruh smanjene energijske vrijednosti, fini pekarski proizvodi s aktivnošću vode većom od 0,65, tijesta, masne emulzije s manje od 60 % masti, emulgirani umaci s manje od 60 % masti, rakovi, mekušci (kuhani), proizvodi od ikre, riblji pasterizirani proizvodi, zamjene za meso, ribu, rakove i glavonošce i sir na proteinskoj osnovi, topljeni sir, švedski kolač od svježeg sira(Ostkaka), tijesto za okruglice od žemički (Semmelknoedelteig), nefermentirani sok od grožđa za sakralnu upotrebu, dodatci prehrani u tekućemu stanju |
2000mg/kg
|
tekuća jaja (bjelance, žumance ili čitavo jaje) |
5000mg/kg |
račići (crangon crangon i crangon vulgris), kuhani |
6000mg/kg |
površinska
obradba sušenih mesnih proizvoda, sir i proizvodi slični siru (samo
za površinsku obradbu), kožice na osnovi kolagena s aktivnošću vode
većom od 0,6 |
quantum
satis |
|
|
 |
25
mg/kg tjelesne težine (ukupno sorbinska kiselina i svi sorbati) |
|
|
|