E210
Benzojeva kiselina
Prirodno sredstvo za konzerviranje. Prisutna je prirodno u mnogim vrstama voća, čak i u medu, jogurtu, kiselom mlijeku i siru. Proizvodi se oksidacijom iz toluena. Ima anitbakterijska svojstva. Benzojeva kiselina i njezine soli mogu
izazvati alergijske i pseudoalergijske reakcije u osoba koje boluju od astme i koje su osjetljive na salicilnu kiselinu. U pokusima na životinjama pri konzumiranju velikih količina (više od 25 mg/kg tjelesne težine) primijećene su pojave grčeva, smetnje probavnog sustava, te oštećenja živčanog sustava. Znanstvena istraživanja pokazuju da u kombinaciji s azo-bojilima može uzrokovati sindrom hiperaktivnosti i poremećaj pažnje u djece. Dokazano je da interakcijom benzojeve kiseline i njezinih
soli benzoata (E211, E212 i E213) s askorbinskom kiselinom (E
300) u osvježavajućim pićima nastaje karcinogeni benzen, i to u koncentracijama
iznad 1 milijarditog dijela (1 ppb) što je maksimalna dozvoljena granica
za benzen u vodi za piće. Stoga je potrebno izbjegavati sokove i pića
u kojima se askorbinska kiselina nalazi u kombinaciji s benzojevom kiselinom
ili benzoatima. Iako se smatra bezopasnom, konzumiranje nije preporučljivo. Izbjegavati!
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
bezalkoholna
osvježavajuća pića, osim napitaka na bazi mliječnih proizvoda |
150mg/L |
slana, sušena riba |
200mg/kg |
vrsta finskih slatkih sokova (...Mehu i Makeutettu...Mehu), danski napitci na osnovi voćnih sokova s dodatkom šećera većim od 200 g/L(Sod…Saft, Sodet...Saft), bezalkoholno pivo u bačvama, medno vino, alkoholna pića s manje od 15 vol. % alkohola |
200mg/L |
toplinski
neobrađeni mliječni deserti |
300mg/kg |
džemovi, žele, domaća marmelada sa smanjenom količinom šećera i slični proizvodi reducirane energijske vrijednosti, drugi namazi na osnovi voća, masline i prerađevine na osnovi maslina, danski i njemački deserti na voćnoj osnovi (Frugtgrod ili Rote Gruetze), tekuće juhe (osim u konzervama), hladetina (tlačenica) |
500mg/kg
|
koncentrati voćnih i biljnih čajeva u tekućem stanju |
600mg/L |
emulgirani umaci sa 60 % masti ili više, emulgirani umaci s manje od 60 % masti, neemulgirani umaci, senf, začini i kondimenti (gotovi prilozi i umaci), španjolski desert od dunje (Dulce de membrillo)
|
1000mg/kg |
bombonski proizvodi (osim čokolade), guma za žvakanje, delikatesne salate, dijetetska hrana za posebnu medicinsku namjenu, dijetetska hrana za kontrolu težine, marmelada, pekmezi i drugi namazi na osnovi voća |
1500mg/kg |
nefermentirani sok od grožđa za sakralnu upotrebu, povrće u octu, salamuri ili ulju (osim maslina), riblji pasterizirani proizvodi uključujući proizvode od ikre, rakovi, mekušci (kuhani), toplinski obrađena cikla |
2000mg/kg |
tekuće
jaje (bjelance, žumance, cijelo jaje) |
5000mg/kg |
račići (crangon crangon i crangon vulgris), kuhani |
6000mg/kg |
površinska obrada suhomesnatih proizvoda
|
quantum satis |
|
|
|
5
mg/kg tjelesne težine (ukupno benzojeva kiseline i svi benzoati) |
|
|
reference:
http://pubs.acs.org/cgi-bin/searchRedirect.cgi/jafcau/1993/41/i05/f-pdf/f_jf00029a001.pdf
|