E214 Etil p-hidroksibenzoat
Umjetno sredstvo za konzerviranje. Ester p-hidroksibenzojeve kiseline pripada skupini parabena, a poznat je i kao etil-paraben. Proizvodi se kemijskom sintezom. Često se kombinira s benzojevom i/ili sorbinskom kiselinom. U pokusima na životinjama ustanovljeno je da djeluje omamljujuće te da može utjecati na širenje krvnih žila i pojavu grčeva. Utvrđeno je da u pojedinačnim slučajevima može uzrokovati alergijske i pseudoalergijske reakcije. Etil-paraben se u organizam apsorbira učinkovito putem kože ili probavnoga trakta, a izlučuje se bubrezima nakon hidrolize u p-hidroksibenzojevu kiselinu, bez značajnije akumulacije. Ne posjeduje akutnu toksičnost, ali u osjetljivih ljudi može uzrokovati alergijske i pseudoalergijske reakcije. Pojedinačna znanstvena istraživanja pokazuju da parabeni posjeduju kancerogena svojstva i endokrinu aktivnost te da mogu štetno djelovati na reproduktivne funkcije, fetalni razvoj te na razvoj raka dojke. Opravdanost česte upotrebe parabena danas je vrlo kontroverzna, te još nije dovršena konačna procjena njihove sigurnosti i/ili moguće toksičnosti. Vidi E210. Izbjegavati!

DOPUŠTENA UPOTREBA
KOLIČINA
želatinozni zaštitni sloj na mesnim proizvodima (kuhanim, salamurenim ili sušenim), paštete 1000mg/kg
grickalice na osnovi žitarica i krumpira, preliveni orašasti plodovi 1000mg/kg pojedinačno ili ili maks. 300 mg/kg u kombinaciji s E200
bombonski proizvodi (osim čokolade) 1500mg/kg pojedinačno ili ili maks. 300 mg/kg u   kombinaciji s E200, E210
samo za površinsku obradu suhomesnatih proizvoda quantum satis
 
10 mg/kg tjelesne težine (ukupno etil P-hidroksibenzoat i natrijev etil P-hidroksibenzoat)
 

reference: