E220
Sumporov dioksid
Prirodni antioksidans i sredstvo za konzerviranje. Bezbojni plin koji se pojavljuje kao glavni produkt izgaranja sumpora u fosilnim gorivima. U okoliš dospijeva iz vulkana i industrijskih postrojenja. U prehrambenoj se industriji primjenjuje kao antibakterijsko sredstvo u plinovitom stanju ili kao vodena otopina sumporaste kiseline i njezinih soli, sulfita. U hrani reagira s brojnim drugim njezinim sastojcima te djeluje na razgradnju bojila, vitamina i aroma. Ometa resorpciju vitamina B1 (tiamina) u organizmu, pa namirnice koje osiguravaju potrebe organizma za vitaminom B1 ne bi trebalo konzervirati ovim aditivom ili njegovim derivatima. U osjetljivih osoba može uzrokovati glavobolju i mučninu (npr. ako vino sadržava više od 25 mg/L). Oboljeli od astme mogu dobiti napadaj takozvane sulfitne astme, a može uzrokovati i povišenje tlaka, emfizem, crvenilo i konjunktivitis. Iz zdravstvenih razloga nije preporučljivo prekoračiti dnevnu dozu od 0,7 mg/kg tjelesne težine. Sumporov dioksid se nalazi na listi alergena koje se, prema direktivi Europskog parlamenta, mora jasno i vidljivo deklarirati kako bi se kupce upozorilo na sastojke hrane koji mogu uzrokovati alergije i/ili intolerancije na hranu, i onda kad se u hrani nalaze u vrlo malim količinama (kao npr. sastojci aditiva, pomoćnih tvari u procesu proizvodnje, aroma i sl.). Međutim, proizvođači hrane dužni su deklarirati ovaj aditiv kao alergen samo ako je hrani dodano više od 10 mg/kg ili 10 mg/L, iako i značajno manje količine sumpora u pojedinih bolesnika s astmom mogu uzrokovati napadaj astme. Često konzumiranje nije preporučljivo.
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
stolno grožđe, svježi liči (jestivi dijelovi), šećeri (osim glukoznog sirupa, također i osušenog) |
10mg/kg |
pivo, uključujući pivo s malom količinom alkohola ili bezalkoholno pivo, glukozni sirup (također i osušeni), bezalkoholni aromatizirani napitci koji sadržavaju voćne sokove |
20mg/l |
sago (granulirani škrob iz tropskih biljaka) |
30mg/kg |
ostali šećeri, preljevi (sirupi za palačinke, aromatizirani sirupi za frape i sladoled, slični proizvodi) |
40mg/kg |
suhi biskviti, škrob (osim škroba u početnoj i prijelaznoj hrani za dojenčad, hrani na osnovi žitarica i drugoj dječjoj hrani), ječmena kaša, grickalice na osnovi žitarica i krumpira, oguljeni krumpiri, bijelo prerađeno povrće (uključujući smrznuto i duboko smrznuto bijelo povrće), prerađene gljive (uključujući smrznute gljive), kuhani rakovi i glavonošci, sušeni kokos, namazi, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, sok od naranče, grejpfruta, jabuke i ananasa za upotrebu na veliko u ugostiteljskim objektima, slastice na osnovi glukoznog sirupa, pivo sa sekundarnom fermentacijom u bačvi, bezalkoholni aromatizirani napitci koji sadržavaju najmanje 235g/L glukoznog sirupa, želatina, marinirani orasi, destilirana alkoholna pića koja sadržavaju cijele kruške
|
50mg/kg |
melasa, nefermentirani sok od grožđa za sakralnu upotrebu |
70mg/kg |
povrće i voće u octu, ulju ili salamuri (osim maslina i žutih paprika u salamuri), tijesto od krumpira, prerađeni krumpiri (uključujući smrznute i duboko smrznute krumpire), suhe gljive, kandirano, kristalizirano i glazirano voće i povrće, korijen anđelike i kore agruma, džem, pekmez, domaća marmelada, žele i marmelada (osim ekstra džema i ekstra pekmeza) i drugi slični voćni namazi, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, voćni nadjevi, talijanski voćni proizvod u sirupu od senfa(Mostarda di frutta), bijele trešnje, rehidrirano suho voće i liči u staklenkama, vakuumirani slatki kukuruz |
100mg/kg |
sušeni đumbir |
150mg/kg |
svježi, smrznuti i duboko smrznuti rakovi i glavonošci, rakovi iz porodica panaeidae solenceridae, aristeidae |
135mg/kg
- 270mg/kg |
kuhani rakovi iz porodica panaeidae solenceridae, aristeida |
150mg/kg
- 300mg/kg |
vinski,
voćni i aromatizirani ocat |
170mg/l |
sušena i soljena riba iz porodice mekušica (Gadidae), sušena rajčica, začini na osnovi soka agruma, zamjene za mesa, ribu i rakove na proteinskoj osnovi |
200mg/kg |
bezalkoholno vino, jabučno vino (cider), cider od kruške, voćna vina, pjenušava voćna vina (uključujući bezalkoholne proizvode), medno vino |
200mg/L |
kriške limuna u staklenkama, koncentrati na osnovi voćnih sokova ili slični proizvodi; capilé groselha, senf, osim Dijon senfa |
250mg/kg |
alkoholni napitak od fermentiranoga grožđanog mošta (Made wine) |
260mg/L |
oguljeni luk, bijeli luk i ljutika |
300mg/kg |
sok limuna i limete, koncentrirani voćni sok koji sadržava najmanje 2,5 % ječma (barley water) |
350mg/L |
proizvodi od dehidriranog krumpira, bijelo sušeno povrće |
400mg/kg |
mljeveno, oblikovano meso(Burger meat) s minimalnim sadržajem povrća i/ili žitarica od 4 %, vrsta engleskih hrenovki(Breakfast sausages), vrste talijanskih kobasica(Longaniza fresca i butifarra fresca), vrsta portugalske svježe kobasice(Salsicha fresca) |
450mg/kg
|
žute paprike u salamuri, senf Dijon |
500mg/kg |
korijen hrena, voćni sok za želiranje, tekući pektin za prodaju krajnjem potrošaču |
800mg/kg |
suhe marelice, breskve, grožđe, šljive i smokve
|
2000mg/kg |
suhe banane |
1000mg/kg |
suhe jabuke i kruške |
600mg/kg |
ostalo osušeno voće (uključujući orašaste plodove) |
500mg/kg |
koncentrirani sok grožđa za proizvodnju vina u kućanstvu (u skladu s posebnim propisima o vinu) |
2000mg/kg |
|
|
|
0,7
mg/kg tjelesne težine |
|
|
|