E234
Nizin
Prirodno sredstvo za konzerviranje s antibiotskim djelovanjem. Biotehnološki se proizvodi fermentacijom iz bakterijskih kultura (Streptococcus lactis). Može se proizvesti i pomoću genetički modificiranih organizama, ali procjena učinaka tako dobivenog nizina još nije dovršena. U ljudskom ga organizmu stvaraju streptokokne bakterije koje naseljavaju probavni trakt, u kojemu se brzo razgrađuje i izlučuje. Zbog česte ili pretjerane upotrebe ovog aditiva, moguća je pojava rezistentnih oblika bakterija. Smatra se bezopasnim.
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
pudinzi od griza i tapioke i slični proizvodi |
3mg/kg |
Mascarpone |
10mg/kg |
vrsta engleskog vrhnja s visokim udjelom masti (Clotted cream) |
10mg/kg |
zreli sir
i topljeni sir
|
12,5mg/kg |
|
|
|
0,3 mg/kg tjelesne težine |
|
|
|