E270 Mliječna kiselina
Prirodni regulator kiselosti i sredstvo za konezrviranje. Mliječna kiselina nastaje kao proizvod anaerobne razgradnje ugljikohidrata u svim živim stanicama, kao npr. u mišićima i u crvenim krvnim stanicama, kada umjesto kisika kao izvora energije za respiraciju služi glikogen. Također nastaje fermentacijom pod utjecajem različitih vrsta bakterija u kiselom mlijeku, siru, kiselom kupusu, te se takav mikrobiološki postupak primjenjuje i u industrijskoj proizvodnji mliječne kiseline. Može biti životinjskog podrijetla. Može se proizvesti i pomoću genetički modificiranih organizama, ali procjena učinaka tako dobivene mliječne kiseline još nije dovršena. Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane. Namirnicama se smije dodavati po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnom.

Dopuštena upotreba:
U hrani za dojenčad dopuštena je samo L-(+)-mliječna kiselina. Upotrebljava se po pravilu quantum satis u početnoj i prijelaznoj hrani za dojenčad, te u prerađenoj hrani na osnovi žitarica za dojenčad i malu djecu i u drugoj dječjoj hrani (samo radi reguliranja kiselosti). Voćnim se nektarima smije dodati do 5 g mliječne kiseline po litri, a ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum satis. Upotrebljava se u pekarskim proizvodima (u običnome bijelom kruhu), svježoj tjestenini, posebno pripremljenim uljima i mastima za kuhanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, u steriliziranim proizvodima od voća i povrća, ekstra džemu i ekstra želeu, džemovima, želeima, marmeladama, pekmezima i ostalim sličnim voćnim proizvodima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, Mozarelli, albuminskom siru (skuti), bombonskim proizvodima, pivu, u proizvodnji vina (u skladu s posebnim propisima), u bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, tekućem koncentratu čaja, juhama, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, u prašku za puding, kreme, deserte i srodne proizvode, u grickalicama od krumpira i žitarica, senfu, dodatcima prehrani...

 
nije određen