E296
Jabučna kiselina
Prirodno sredstvo za reguliranje kiselosti. Jabučna kiselina je hidroksidikarboksilna
kiselina prisutna u kiselom voću. Nalazi se u svakoj živoj stanici jer
je međuprodukt ciklusa limunske kiseline koji se kao dio stanične respiracije
zbiva u mitohondrijima. Industrijski se proizvodi kemijskom sintezom iz
maleinske ili fumarne kiseline. Moguća je proizvodnja tehnikom genetičkog
inženjerstva, ali konačna procjena učinaka tako dobivene jabučne kiseline
još nije dovršena. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane.
Namirnicama se smije dodavati po pravilu quantum
satis. Smatra se bezopasnom.
Dopuštena
upotreba:
Prerađenoj
hrani na osnovi žitarica namijenjenoj dojenčadi i maloj djeci te drugoj
dječjoj hrani smije se dodati radi reguliranja kiselosti. Sok od ananasa
smije sadržavati do3000 mg jabučne kiseline po litri. Ostaloj se hrani
smije dodavati po pravilu quantum satis. Upotrebljava se u ekstra
džemu i ekstra želeu, džemovima, želeima, marmeladama, pekmezima i ostalim
sličnim voćnim proizvodima, uključujući proizvode smanjene energijske
vrijednosti, u steriliziranim proizvodima voća i povrća. Može se dodati
oguljenom krumpiru, margarinima, emulgiranim mastima, majonezi, umacima,
bombonskim proizvodima, grickalicama od krumpira i žitarica, senfu, dodatcima
prehrani...
|
|
 |
nije
određen |
|
|
|