E296 Jabučna kiselina
Prirodno sredstvo za reguliranje kiselosti. Jabučna kiselina je hidroksidikarboksilna kiselina prisutna u kiselom voću. Nalazi se u svakoj živoj stanici jer je međuprodukt ciklusa limunske kiseline koji se kao dio stanične respiracije zbiva u mitohondrijima. Industrijski se proizvodi kemijskom sintezom iz maleinske ili fumarne kiseline. Moguća je proizvodnja tehnikom genetičkog inženjerstva, ali konačna procjena učinaka tako dobivene jabučne kiseline još nije dovršena. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane. Namirnicama se smije dodavati po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnom.

Dopuštena upotreba:
Prerađenoj hrani na osnovi žitarica namijenjenoj dojenčadi i maloj djeci te drugoj dječjoj hrani smije se dodati radi reguliranja kiselosti. Sok od ananasa smije sadržavati do3000 mg jabučne kiseline po litri. Ostaloj se hrani smije dodavati po pravilu quantum satis. Upotrebljava se u ekstra džemu i ekstra želeu, džemovima, želeima, marmeladama, pekmezima i ostalim sličnim voćnim proizvodima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, u steriliziranim proizvodima voća i povrća. Može se dodati oguljenom krumpiru, margarinima, emulgiranim mastima, majonezi, umacima, bombonskim proizvodima, grickalicama od krumpira i žitarica, senfu, dodatcima prehrani...


   
nije određen