E300 Askorbinska kiselina
Prirodni antioksidans, regulator kiselosti, stabilizator i sredstvo za tretiranje brašna. Biosinteza askorbinske kiseline, poznate kao vitamin C, obavlja se u biljkama i životinjama, a čovjek je mora uzimati putem hrane zbog nedostatka enzima potrebnog za njezinu sintezu. Vitamin C prijeko je potreban za pravilan rast i razvoj, za zdrave zube i desni, kosti, kožu i krvne žile, te za apsorpciju željeza u krvi. Sprečava nastajanje kancerogenih nitrozamina (vidi E249-E252). Namirnicama se sve češće dodaje iz tehnoloških razloga (npr. pospješuje vezivanje vode u tijestu za kruh, olakšava strojnu obradu tijesta, pospješuje djelovanje soli za salamurenje mesnih proizvoda, stabilizira vino, pivo, sokove). Može se proizvesti tehnikom genetskog inženjerstva, ali procjena učinaka tako dobivene askorbinske kiseline još nije dovršena.
Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji namirnica. Namirnicama se smije dodavati po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnom.

Dopuštena upotreba:
Napitcima, sokovima i hrani za dojenčad i malu djecu na osnovi voća i povrća smije se dodati do 300 mg/kg, a hrani na osnovi žitarica koja sadržava masti, uključujući kekse i dvopek, do 200 mg/kg. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum satis. Upotrebljava se u pekarskim proizvodima (običnome bijelom kruhu), svježoj tjestenini, posebno pripremljenim uljima i mastima za kuhanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, margarinima, emulgiranim mastima, majonezi, umacima, preljevima za salate, mlijeku u prahu i ugušćenom mlijeku, miješanom mljevenom mesu, zapakiranim proizvodima od svježega mljevenog mesa, salamurenom mesu, jetrenoj pašteti, neprerađenoj ribi, rakovima i mekušcima i njihovim smrznutim proizvodima, steriliziranim i pasteriziranim proizvodima od voća i povrća, ekstra džemu i ekstra želeu, džemovima, želeima, marmeladama, pekmezima i ostalim sličnim voćnim proizvodima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, zapakiranom smrznutom i duboko smrznutom, neprerađenom voću i povrću, neprerađenim oguljenim krumpirima, voćnim kompotima, voćnim sokovima i nektarima, pivu, vinu (u skladu s posebnim propisima) bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku za puding, kreme, deserte i srodne proizvode, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, biljnim i voćnim instant-čajevima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, kečapu, ekstraktima začina, grickalicama od krumpira i žitarica, dodatcima prehrani...

   
nije određen