E300
Askorbinska kiselina
Prirodni antioksidans, regulator kiselosti, stabilizator i sredstvo za
tretiranje brašna. Biosinteza askorbinske kiseline, poznate kao vitamin
C, obavlja se u biljkama i životinjama, a čovjek je mora uzimati putem
hrane zbog nedostatka enzima potrebnog za njezinu sintezu. Vitamin C prijeko
je potreban za pravilan rast i razvoj, za zdrave zube i desni, kosti,
kožu i krvne žile, te za apsorpciju željeza u krvi. Sprečava nastajanje
kancerogenih nitrozamina (vidi E249-E252). Namirnicama se sve češće dodaje
iz tehnoloških razloga (npr. pospješuje vezivanje vode u tijestu za kruh,
olakšava strojnu obradu tijesta, pospješuje djelovanje soli za salamurenje
mesnih proizvoda, stabilizira vino, pivo, sokove). Može se proizvesti
tehnikom genetskog inženjerstva, ali procjena učinaka tako dobivene askorbinske
kiseline još nije dovršena. Dopuštena
je upotreba u ekološkoj proizvodnji namirnica. Namirnicama se smije dodavati
po pravilu quantum satis.
Smatra se bezopasnom.
Dopuštena
upotreba:
Napitcima,
sokovima i hrani za dojenčad i malu djecu na osnovi voća i povrća smije
se dodati do 300 mg/kg, a hrani na osnovi žitarica koja sadržava masti,
uključujući kekse i dvopek, do 200 mg/kg. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu
quantum satis. Upotrebljava se u pekarskim proizvodima (običnome
bijelom kruhu), svježoj tjestenini, posebno pripremljenim uljima i mastima
za kuhanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, margarinima, emulgiranim
mastima, majonezi, umacima, preljevima za salate, mlijeku u prahu i ugušćenom
mlijeku, miješanom mljevenom mesu, zapakiranim proizvodima od svježega
mljevenog mesa, salamurenom mesu, jetrenoj pašteti, neprerađenoj ribi,
rakovima i mekušcima i njihovim smrznutim proizvodima, steriliziranim
i pasteriziranim proizvodima od voća i povrća, ekstra džemu i ekstra želeu,
džemovima, želeima, marmeladama, pekmezima i ostalim sličnim voćnim proizvodima,
uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, zapakiranom smrznutom
i duboko smrznutom, neprerađenom voću i povrću, neprerađenim oguljenim
krumpirima, voćnim kompotima, voćnim sokovima i nektarima, pivu, vinu
(u skladu s posebnim propisima) bombonskim proizvodima, masama za punjenje,
preljevima, prašku za puding, kreme, deserte i srodne proizvode, bezalkoholnim
osvježavajućim napitcima, biljnim i voćnim instant-čajevima, koncentratima
za juhe i umake, dodatcima jelima, kečapu, ekstraktima začina, grickalicama
od krumpira i žitarica, dodatcima prehrani...
|
|
 |
nije
određen |
|
|
|