E304

Esteri askorbinske kiseline s masnim kiselinama (askorbil-palmitat, askorbil-stearat)

Prirodni antioksidansi i stabilizatori. Esteri askorbinske kiseline s palmitinskom, odnosno stearinskom kiselinom. Djelotovorni su u masnim namirnicama u kojima pojačavaju djelovanje drugih antioksidanasa. Često se kombiniraju s alfa-tokoferolom (E307). Mogu biti životinjskog podrijetla. Namirnicama se smiju dodavati po pravilu quantum satis. Smatraju se bezopasnima. Vidi E300.

Dopuštena upotreba:
Početnoj i prijelaznoj hrani za dojenčad dodaje se do 10 mg/L, a prerađenoj hrani na osnovi žitarica (koja sadržava masnoće) za dojenčad i malu djecu, keksima i dvopeku i drugoj dječjoj hrani smije se dodati do 10 mg/kg. Ostaloj se hrani dodaju po pravilu quantum satis. Upotrebljavaju se u mlijeku u prahu, ugušćenom mlijeku, posebno pripremljenim uljima i mastima za kuhanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, neemulgiranim uljima i mastima biljnog ili životinjskog podrijetla (osim djevičanskih ulja i maslinova ulja), u običnome bijelom kruhu. Mogu se dodati masti, margarinu, emulgiranim mastima, majonezi, umacima i preljevima salata, bombonima, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama, dodatcima prehrani...

ADI: nije određen