E306
Mješavina tokoferola
Prirodni antioksidans i sredstvo za stabiliziranje boja. Tokoferoli, poznati
i kao vitamin E, nalaze se prirodno u biljnim uljima. Mješavina podrazumijeva
najmanje sedam različitih tokoferola. Industrijski se dobiva ekstrakcijom
iz biljnih sjemenki (kukuruzne, suncokretove, pšenične, sojine klice).
Mogu se proizvesti iz genetički modificiranih sirovina, ali procjena učinaka
tako dobivenih tokoferola još nije dovršena. Kao antioksidans, vitamin
E, uz selen, sprječava oksidaciju polinezasićenih masnih kiselina. Dopušten
je u ekološkoj proizvodnji hrane. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum
satis. Smatra se bezopasnim.
Dopuštena
upotreba:
Početnoj
i prijelaznoj hrani za dojenčad dodaje se do 10 mg/L, a prerađenoj hrani
na osnovi žitarica (koja sadržava masnoće) za dojenčad i malu djecu, keksima
i dvopeku te drugoj dječjoj hrani smije se dodati do 10 mg/kg. Rafiniranom
maslinovom ulju, uključujući ulje od komine maslina, smije se dodati do
200 mg/L. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum satis. Rabi
se u posebno pripremljenim uljima i mastima za kuhanje i/ili prženje ili
za pripremu umaka, neemulgiranim uljima i mastima biljnog ili životinjskog
podrijetla (osim djevičanskih ulja i maslinova ulja), margarinu, emulgiranim
mastima, majonezi, umacima i preljevima salata, bombonima, bezalkoholnim
osvježavajućim napitcima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima,
začinima, grickalicama, dodatcima prehrani...
|
|
|
0,15-0,20
mg/kg tjelesne težine |
|
|
|