E310 Propil-galat
Umjetni antioksidans. Propil-galat je propilni ester galne kiseline koja je prirodni biljni fenolni spoj. Esteri galne kiseline najčešće se rabe za stabilizaciju biljnih i životinjskih masti jer sprječavaju njihovu oksidaciju. Često se kombiniraju s TBHQ (E319), BHA (E320) i BHT (E321) jer se njihovi učinci međusobno pojačavaju. Upotrebljavaju se također u kozmetici, u proizvodnji lubrikanata i adhezivnih proizvoda. Pokazano je da su svi galati (E310 – E312) mogući uzročnici alergija, posebno u osoba osjetljivih na acetilsalicilnu kiselinu, te u oboljelih od astme. U većim količinama mogu uzrokovati iriticiju kože i želudca. Pri prženju namirnica na temperaturama višima od 190 oC galati vežu ione željeza. U djece, zbog mogućnosti vezivanja željeza, mogu uzrokovati cijanozu, plavkastu obojenost kože zbog snižene koncentracije kisika u krvi. Zbog toga se ne smiju dodavati u hranu za djecu i dojenčad. Često konzumiranje nije preporučljivo.

DOPUŠTENA UPOTREBA
KOLIČINA
dehidrirani krumpir 25mg/kg
arome (osim eteričnih ulja)
100mg/kg
masti i ulja za profesionalnu proizvodnju toplinski obrađene hrane, ulja i masti za prženje, osim ulja iz komine maslina, svinjska mast, riblje ulje, goveđa i ovčja mast, mast peradi, smjese za kolače, grickalice na osnovi žitarica, mlijeko u prahu za prodajne automate, dehidrirane juhe, dehidrirano meso, umaci, prerađeni orašasti plodovi, pretkuhane žitarice, začini i kondimenti (gotovi prilozi i umaci) 200mg/kg*
guma za žvakanje 400mg/kg
eterična ulja
1000mg/kg
 

*izraženo na masni udio

 

0,50 mg/kg tjelesne težine