
E322
Lecitini
Prirodni
antioksidansi, stabilizatori, emulgatori i sredstva za tretiranje brašna.
Pripadaju skupini fosfolipida. Lecitini su prirodni strukturni sastojci
svih stanica u tijelu, izvor esencijalnih masnih kiselina. Proizvode se
uglavnom iz soje, suncokreta i uljane repice, ali mogu biti i životinjskog
podrijetla. Mogu se proizvesti iz genetički modificiranih sirovina, ali
još nije moguće dati konačnu procjenu učinaka tako dobivenih lecitina.
Smatra se da sprječavaju nakupljanje kolesterola u krvi. Dopuštena je
upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane. Namirnicama se dodaju po pravilu
quantum satis.
Smatraju se bezopasnima.
Dopuštena
upotreba:
Početnoj
i prijelaznoj hrani za dojenčad smije se dodati do 1 g/L, a prerađenoj
hrani na osnovi žitarica, keksima, dvopeku i drugoj dječjoj hrani do 10
g/kg. Neemulgiranim uljima i mastima životinjskog ili biljnog podrijetla
(osim maslinova ulja i djevičanskih ulja), kao i neemulgiranim uljima
i mastima životinjskog ili biljnog podrijetla (osim maslinova ulja i djevičanskih
ulja) posebno pripremljenima za kuhanje, prženje i pripremanje umaka dodaju
se do 30 g/L. Ostaloj se hrani dodaju po pravilu quantum satis.
Upotrebljavaju se u proizvodima od kakaa i čokolade, mlijeku u prahu i
ugušćenom mlijeku, običnom bijelom kruhu, svježoj tjestenini. Dopuštena
je upotreba i u drugim pekarskim proizvodima, keksima, kolačima, margarinu,
zamjenama za mliječne proizvode, bombonskim proizvodima, masama za punjenje,
preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte i srodne proizvode, bezalkoholnim
osvježavajućim napitcima, juhama, koncentratima za juhe i umake, dodatcima
jelima, instant-čajevima, grickalicama, dodatcima prehrani...
|