E330 Limunska kiselina
Prirodni antioksidans, sredstvo za zakiseljavanje i reguliranje kiselosti, sredstvo za kompleksiranje. Prirodno se nalazi u mnogim vrstama voća. Industrijski se proizvodi biotehnološkim postupkom u kojemu se mikroorganizmima u hranjivi medij dodaje glukoza ili melasa. Može se proizvesti tehnikom genetičkog inženjerstva, ali još nije moguće dati konačnu procjenu učinaka tako proizvedene limunske kiseline. Pojačava antioksidativne učinke drugih aditiva. Smije se upotrebljavati u ekološkoj proizvodnji hrane. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnom.

Dopuštena upotreba:
Početnoj i prijelaznoj hrani za dojenčad smije se dodavati po pravilu quantum satis. Na isti se način dodaje samo u svrhu reguliranja kiselosti prerađenoj hrani na osnovi žitarica i u drugoj dječjoj hrani. Proizvodima od kakaa i čokolade smije se dodati 0,5 % limunske kiseline. Voćnim sokovima dodaje se do 3 g/L, voćnim nektarima do 5 g/L, a vinu u skladu s posebnim propisima.

Ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum satis. Upotrebljava se u svježoj tjestenini, neemulgiranim uljima i mastima biljnog ili životinjskog podrijetla (osim djevičanskih ulja i maslinova ulja), u posebno pripremljenim uljima i mastima za kuhanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, Mozzarelli i albuminskom siru (skuti), miješanom mljevenom mesu, zapakiranim proizvodima od svježega mljevenog mesa. Dodaje se neprerađenoj ribi, rakovima i mekušcima i njihovim smrznutim proizvodima, steriliziranim i pasteriziranim proizvodima od voća i povrća, smrznutom i duboko smrznutom, neprerađenom voću i povrću, neprerađenim oguljenim krumpirima, voćnim kompotima, ekstra džemu i ekstra želeu, džemovima, želeima, marmeladama, pekmezima i ostalim sličnim voćnim proizvodima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, pivu. Dodaje se i pekarskim proizvodima, keksima, kolačima, mliječnim proizvodima, margarinu, majonezi, umacima, preljevima salata, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku za puding, kreme, deserte i srodne proizvode, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, biljnim, voćnim instant-čajevima, prašku za pecivo, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama od krumpira i žitarica, senfu, dodatcima prehrani...

   
nije određen