E334 Vinska kiselina
Prirodno biljno sredstvo za reguliranje kiselosti, sekvestrant i antioksidans. Dobiva se iz voća u kojem se nalazi kao slobodna kiselina ili vezana na kalij, kalcij ili magnezij. Uglavnom se dobiva kao nusprodukt u proizvodnji vina. Osamdeset posto ingestirane vinske kiseline unište crijevne bakterije, a preostala količina koja se apsorbira u krv izluči se urinom. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji namirnica. Namirnicama se dodaje uglavnom po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnom.

Dopuštena upotreba:
Keksima i dvopeku namijenjenima dojenčadi i maloj djeci smije se dodavati samo u L-(+)-obliku do 5 g/kg. Proizvodima od kakaa i čokolade smije se dodati 0,5 % vinske kiseline. U proizvodnji vina upotrebljava se sukladno posebnom propisu.

Ostalim se namirnicama dodaje po pravilu quantum satis. Rabi se u svježoj tjestenini, ekstra džemu i ekstra želeu, džemovima, želeima, marmeladama, pekmezima i ostalim sličnim voćnim proizvodima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, steriliziranim i pasteriziranim proizvodima od voća i povrća. Dodaje se i pekarskim proizvodima, keksima, kolačima, mliječnim proizvodima, margarinu, majonezi, umacima, preljevima za salate, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku za puding, kreme, deserte i srodne proizvode, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, biljnim, voćnim i drugim instant-čajevima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama od krumpira i žitarica, senfu, dodatcima prehrani...

   
30 mg/kg tjelesne težine