E355
Adipinska kiselina
Prirodno sredstvo za reguliranje kiselosti i pojačavanje okusa. Prirodno se nalazi u soku i melasi šećerne repe. Nastaje oksidacijom brojnih nezasićenih masti ili masnih kiselina. Proizvodi se kemijskom sintezom (npr. iz smjese cikloheksanola i cikloheksanona). Nije higroskopna pa se često rabi u praškastim proizvodima koji imaju dugi rok trajanja (v. tablicu E355). Iako se smatra bezopasnom, lako može doći do prekoračenja preporučene maksimalne dnevne doze. Često konzumiranje nije preporučljivo.
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
deserti s voćnim okusom, prašakaste mješavine za deserte, prašci za kućnu pripravu napitaka |
1000mg/kg
|
mase
za punjenje i preljevi suhih slastica |
2000mg/kg
|
deserti slični želeu |
6000mg/kg |
|
|
|
5,0
mg/kg tjelesne težine |
|
|
|