E400
Alginska kiselina
Prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje i mijenjanje konzistencije. Ekstrahira se iz stanične stijenke smeđih algi. Može se proizvesti i tehnikom genetičkog inženjerstva, ali je komercijalna primjena tako dobivene alginske kiseline još dvojbena.Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane. Iako se smatra bezopasnom, u organizmu može omesti resorpciju nekih esencijalnih minerala (npr. kalcija, željeza, mangana, cinka), pa često konzumiranje većih količina ovog aditiva može dovesti do njihova manjka u organizmu. Smatra se bezopasnom.
Dopuštena
upotreba:
Desertima
i pudinzima namijenjenima dojenčadi i maloj djeci smije se dodati do 0,5
g/kg. Džemovima, želeima, marmeladama, domaćoj marmeladi i pekmezu i ostalim
sličnim voćnim namazima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti,
dodaje se do 10g/kg. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum
satis. Upotrebljava se u pekarskim proizvodima,
kolačima, aromatiziranim mliječnim proizvodima, džemu, želeu, marmeladi,
pekmezu i drugim voćnim namazima, uključujući niskokalorične proizvode
(osim ekstra džema i ekstra želea), margarinu, emulgiranim mastima, majonezi,
umacima, preljevima salata, bombonskim proizvodima, masama za punjenje,
preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim
napitcima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima,
grickalicama od žitarica i krumpira, senfu, dodatcima prehrani...
Ne
smije se upotrebljavati u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini
posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule koji se konzumiraju
u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta,
jer postoji opasnost od gušenja.
|