E405
Propan-1,2-diol-alginat
Umjetni zgušnjivač, sredstvo za mijenjanje konzistencije, emulgator. Industrijski se proizvodi reakcijom esterifikacije iz propilen-glikola i alginske kiseline. U organizmu se raspada na propilen-glikol koji se apsorbira i pregrađuje te na alginsku kiselinu koja se iz organizma izlučuje u nepromijenjenu obliku. Alginska kiselina u organizmu može omesti resorpciju nekih esencijalnih minerala (kalcija, željeza, mangana, cinka), pa često konzumiranje većih količina može dovesti do njihova manjka u organizmu. Sumnja se da propan-1,2-diol-alginat može uzrokovati alergiju. Iako se smatra bezopasnim, često konzumiranje nije preporučljivo.
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
jabučno vino (osim francuskog cidre bouché), pivo |
100mg/L |
hrana za dojenčad i malu djecu za posebnu medicinsku namjenu |
200mg/L |
bezalkoholni osvježavajući napitci
|
300mg/L |
dodatci prehrani |
1g/kg |
hrana za redukciju tjelesne mase, hrana za posebnu medicinsku namjenu
|
1,2g/kg |
bombonski proizvodi |
1,5g/kg |
fini pekarski proizvodi
|
2g/kg |
masne emulzije, smrznuti deserti (sladoledi) na vodenoj osnovi, umaci, grickalice od žitarica i krumpira |
3g/kg |
nadjevi, glazure i preljevi za fine pekarske proizvode i deserte, guma za žvakanje, prerađevine voća i povrća
|
5g/kg |
emulgirani likeri |
10g/L |
|