E406
Agar
Prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje i mijenjanje konzistencije. Dobiva se ekstrakcijom i sušenjem sluzaste tvari iz crvenih morskih algi. Po svojoj kemijskoj strukturi agar je polisaharid, polimer galaktoze. Na tržište dolazi u obliku praška bijele do svijetlo žute boje. Boja i cijena agara ovise o stupnju njegove čistoće. Agar je neprobavljiva tvar koja pospješuje probavu. U velikim dozama djeluje laksativno i može omesti resorpciju nekih mineralnih tvari u organizmu. Dopušten je u ekološkoj proizvodnji hrane. Smatra se bezopasnim.
Dopuštena
upotreba:
Džemovima,
želeima, marmeladama, domaćoj marmeladi i pekmezu i ostalim sličnim voćnim
namazima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, dodaje
se do 10g/kg. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum
satis. Upotrebljava se u pekarskim proizvodima, kolačima,
aromatiziranim mliječnim proizvodima, majonezi, umacima, preljevima za
salate, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku
za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, koncentratima
za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama od žitarica
i krumpira, senfu, dodatcima prehrani...
Ne
smije se upotrebljavati u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini
posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju
u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta,
jer postoji opasnost od gušenja.
|