E410 Brašno sjemenki rogača (Karuba guma)
Prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator. Dobiva se iz sjemenki rogača (Ceratonia siliqua). Neprobavljiva je tvar koja pospješuje probavu. Velike doze mogu djelovati laksativno. Može sadržavati tanin koji smanjuje tek. U pojedinim slučajevima može uzrokovati alergiju, primjerice u osoba koje su alergične na soju. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnim.

Dopuštena upotreba:
Prijelaznoj hrani za dojenčad i malu djecu smije se dodati do 1 g/L, prerađenoj hrani na osnovi žitarica i drugoj dječjoj hrani 10 g/kg, a hrani za dojenčad i malu djecu za posebnu medicinsku namjenu 10 g/L. Džemovima, želeima, marmeladama, domaćoj marmeladi i pekmezu i ostalim sličnim voćnim namazima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, dodaje se do 10g/kg. Po pravilu quantum satis dodaje kestenju u tekućini. Upotrebljava se također u pekarskim proizvodima, kolačima i keksima, zamjenama za mliječne proizvode i sličnim mliječnim proizvodima, desertima na osnovi voća i povrća, umacima (uključujući kečap i slične proizvode), bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama od žitarica i krumpira, senfu, dodatcima prehrani...

Ne smije se upotrebljavati u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije rabiti u dehidriranoj hrani koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).

 
nije određen