E412 Guar guma
Prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator. Dobiva se iz sjemena indijske biljke Cyamoposis tetragonolobus. Guar guma je po svojemu kemijskom sastavu polisaharid građen od jedinica manoze i laktoze. Neprobavljiva je tvar koja pospješuje probavu. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane. U pojedinim slučajevima može uzrokovati alergije. U većim količinama može uzrokovati mučnine, nadutost i grčeve. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnom.

Dopuštena upotreba:
Početnoj i prijelaznoj hrani za dojenčad i malu djecu smije se dodati do 1 g/L, prerađenoj hrani na osnovi žitarica i drugoj dječjoj hrani 10 g/kg, a hrani za dojenčad i malu djecu za posebnu medicinsku namjenu 10 g/L. Džemovima, želeima, marmeladama, domaćoj marmeladi i pekmezu i ostalim sličnim voćnim namazima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, dodaje se do 10g/kg. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum satis kao E410.
Ne smije se rabiti u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije upotrebljavati u dehidriranoj hrani koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).

 
nije određen