E413 Tragakant guma
Prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator. Dobiva se iz kore azijske biljke Astargalus gummifer, a po svojemu kemijskom sastavu smjesa je polisaharida. Tragakant je neprobavljiva tvar koja pospješuje probavu. Dopušten je u ekološkoj proizvodnji hrane. Velike doze mogu djelovati laksativno. U pokusima na životinjama pokazalo se da tragakant može djelovati kao jaki alergen, a u dodiru s kožom može uzrokovati dermatitis. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnim.

Dopuštena upotreba:
Upotrebljava se po pravilu quantum satis u pekarskim proizvodima, u zamjenama za mliječne proizvode i sličnim mliječnim proizvodima, bombonskim proizvodima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama od žitarica i krumpira, senfu, dodatcima prehrani...

Ne smije se upotrebljavati u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije rabiti u dehidriranoj hrani koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).

 
nije određen