E413
Tragakant guma
Prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator.
Dobiva se iz kore azijske biljke Astargalus gummifer, a po svojemu
kemijskom sastavu smjesa je polisaharida. Tragakant je neprobavljiva tvar
koja pospješuje probavu. Dopušten je u ekološkoj proizvodnji hrane. Velike
doze mogu djelovati laksativno. U pokusima na životinjama pokazalo se
da tragakant može djelovati kao jaki alergen, a u dodiru s kožom može
uzrokovati dermatitis. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum
satis. Smatra se bezopasnim.
Dopuštena
upotreba:
Upotrebljava
se po pravilu quantum satis u pekarskim proizvodima, u zamjenama
za mliječne proizvode i sličnim mliječnim proizvodima, bombonskim proizvodima,
prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima,
koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama
od žitarica i krumpira, senfu, dodatcima prehrani...
Ne
smije se upotrebljavati u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini
posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju
u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta,
jer postoji opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije rabiti
u dehidriranoj hrani koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).
|