E414 Guma arabika
Prirodni biljni zgušnjivač, stabilizator i sredstvo za povećanje volumena. Dobiva se iz afričkih stablašica Acacia Senegal i Acacia Seyal. Guma arabika po svojemu je kemijskom sastavu smjesa polisaharida i glikoproteina. Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane. U pojedinim slučajevima može uzrokovati alergiju. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnom.

Dopuštena upotreba:
Prerađenoj hrani na osnovi žitarica i drugoj dječjoj hrani smije se dodati do 10 g/kg. Vinima se dodaje u skladu s posebnim propisima, a pivu po pravilu quantum satis. U proizvodima od kakaa i čokolade smije se rabiti samo kao sastojak preljeva i glazura. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum satis kao E413.
Ne smije se upotrebljavatiu bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije rabiti u dehidriranoj hrani koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).

 
nije određen