E414
Guma arabika
Prirodni biljni zgušnjivač, stabilizator i sredstvo za povećanje volumena.
Dobiva se iz afričkih stablašica Acacia Senegal i Acacia
Seyal. Guma arabika po svojemu je kemijskom sastavu smjesa polisaharida
i glikoproteina. Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane. U pojedinim
slučajevima može uzrokovati alergiju. Namirnicama se dodaje po pravilu
quantum satis.
Smatra se bezopasnom.
Dopuštena upotreba:
Prerađenoj
hrani na osnovi žitarica i drugoj dječjoj hrani smije se dodati do 10
g/kg. Vinima se dodaje u skladu s posebnim propisima, a pivu po pravilu
quantum satis. U proizvodima od kakaa i čokolade smije se rabiti
samo kao sastojak preljeva i glazura. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu
quantum satis kao E413.
Ne
smije se upotrebljavatiu bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini
posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju
u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta,
jer postoji opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije rabiti
u dehidriranoj hrani koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).
|