E415
Ksantan guma
Umjetni
zgušnjivač, stabilizator i sredstvo za želiranje. Dobiva se fermentacijom
kukuruznog šećera (smjesa glukoze i sukroze) uz pomoć bakterija Xanthomonas
camestris. Moguća je proizvodnja iz genetički modificiranih sirovina,
ali konačnu procjenu učinaka tako dobivene ksantan gume još nije moguće
dati. U većim dozama djeluje laksativno. Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji
hrane. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum
satis. Smatra se bezopasnom.
Dopuštena
upotreba:
Hrani
na osnovi žitarica bez glutena namijenjenoj dojenčadi i maloj djeci smije
se dodati do 20 g/kg, a hrani za dojenčad i malu djecu za posebnu
medicinsku namjenu do 1,2 g/L. Džemovima, želeima, marmeladama, domaćoj
marmeladi i pekmezu i ostalim sličnim voćnim namazima, uključujući proizvode
smanjene energijske vrijednosti, dodaje se do 10g/kg. Ostaloj se hrani
dodaje po pravilu quantum satis kao E410.
Ne
smije se upotrebljavati u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini
posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju
u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta,
jer postoji opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije rabiti
u dehidriranoj hrani koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).
|