E415 Ksantan guma
Umjetni zgušnjivač, stabilizator i sredstvo za želiranje. Dobiva se fermentacijom kukuruznog šećera (smjesa glukoze i sukroze) uz pomoć bakterija Xanthomonas camestris. Moguća je proizvodnja iz genetički modificiranih sirovina, ali konačnu procjenu učinaka tako dobivene ksantan gume još nije moguće dati. U većim dozama djeluje laksativno. Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnom.

Dopuštena upotreba:
Hrani na osnovi žitarica bez glutena namijenjenoj dojenčadi i maloj djeci smije se dodati do 20 g/kg, a hrani za dojenčad i malu djecu za posebnu medicinsku namjenu do 1,2 g/L. Džemovima, želeima, marmeladama, domaćoj marmeladi i pekmezu i ostalim sličnim voćnim namazima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, dodaje se do 10g/kg. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum satis kao E410.
Ne smije se upotrebljavati u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije rabiti u dehidriranoj hrani koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).

 
nije određen