E417 Tara guma
Prirodni biljni zgušnjivač, stabilizator, sredstvo za želiranje i povećanje volumena. Dobiva se iz sjemena tropskog grmlja Caesalpinia Spinosa koje raste u Ekvadoru, Keniji i Peruu. Po svojemu je kemijskom sastavu polisaharid građen od jedinica manoze i galaktoze. Tara guma je neprobavljiva tvar koja pospješuje probavu. Često se rabi u kombinaciji s agarom (E406), karagenanom (E407) i ksantan gumom (E415) jer održava njihova gelirajuća svojstva. U većim količinama djeluje laksativno. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnom.

Dopuštena upotreba:
Upotrebljava se po pravilu quantum satis u pripravcima topljenog sira, gumama za žvakanje, masama za punjenje, preljevima i bombonima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama od žitarica i krumpira, senfu, dodatcima prehrani...

Ne smije se rabiti u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije rabiti u dehidriranoj hrani koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).

 

 
nije određen