E418
Gelan guma
Prirodno
sredstvo za zgušnjavanje i želiranje, stabilizator. Gelan guma je po svojem
kemijskom sastavu polisaharid građen od jedinica glukoze, ramnoze i glukuronske
kiseline. Sintetiziraju ga bakterije roda Sphinogmonas elodea.
Često se upotrebljava u kombinaciji s ksantan gumom (E415), brašnom sjemenki
rogača (E410) ili modificiranim škrobom (E1404) jer pojačava njihova gelirajuća
svojstva. Gelan guma je neprobavljiva tvar koja pospješuje probavu. U
većim količinama može djelovati laksativno. Namirnicama se dodaje po pravilu
quantum satis.
Smatra se bezopasnom.
Dopuštena
upotreba:
Džemovima,
želeima, marmeladama, domaćoj marmeladi i pekmezu i ostalim sličnim voćnim
namazima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, dodaje
se do 10g/kg. Po pravilu quantum satis dodaje se pripravcima
topljenog sira, desertima na osnovi voća i povrća, umacima (uključujući
kečap i slične proizvode), gumama za žvakanje, bombonskim proizvodima,
masama za punjenje, preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim
osvježavajućim napitcima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima,
začinima, grickalicama od žitarica i krumpira, senfu, dodatcima prehrani...
Ne
smije se uporabljivati u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini
posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju
u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta,
jer postoji opasnost od gušenja.
|