E418 Gelan guma
Prirodno sredstvo za zgušnjavanje i želiranje, stabilizator. Gelan guma je po svojem kemijskom sastavu polisaharid građen od jedinica glukoze, ramnoze i glukuronske kiseline. Sintetiziraju ga bakterije roda Sphinogmonas elodea. Često se upotrebljava u kombinaciji s ksantan gumom (E415), brašnom sjemenki rogača (E410) ili modificiranim škrobom (E1404) jer pojačava njihova gelirajuća svojstva. Gelan guma je neprobavljiva tvar koja pospješuje probavu. U većim količinama može djelovati laksativno. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnom.

Dopuštena upotreba:
Džemovima, želeima, marmeladama, domaćoj marmeladi i pekmezu i ostalim sličnim voćnim namazima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, dodaje se do 10g/kg. Po pravilu quantum satis dodaje se pripravcima topljenog sira, desertima na osnovi voća i povrća, umacima (uključujući kečap i slične proizvode), gumama za žvakanje, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama od žitarica i krumpira, senfu, dodatcima prehrani...

Ne smije se uporabljivati u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja.

 
nije određen