E420 Sorbitol
Prirodno sredstvo za zaslađivanje, sredstvo za zadržavanje vlage, emulgator i sekvestrant. Dobiva se izolacijom iz voća (npr. višanja, šljiva, jabuka) ili sintetski, hidrogeniranjem glukoze. Može se proizvesti iz genetički modificiranih sirovina, ali još nije moguće dati konačnu procjenu učinaka tako dobivenog sorbitola. Sladi gotovo dvostruko slabije od šećera. Kalorijska je vrijednost sorbitola 2,6 kcal/g. Ne povisuje razinu glukoze u krvi pa ga smiju konzumirati dijabetičari. Ima laksativni učinak pa unos više od 20 g na dan može uzrokovati proljev. Dopuštena je primjena u gotovo svim vrstama hrane, bez količinskih ograničenja, ali je zabranjen u hrani za dojenčad i malu djecu. Stolna sladila koja sadržavaju E420 i druga hrana koja sadržava više od 100 g/kg ovog aditiva moraju na ambalaži imati otisnuto upozorenje: „Prekomjerno konzumiranje može imati laksativni učinak.” Smatra se bezopasnim
.

Dopuštena upotreba:
Upotrebljava se u svrhu zaslađivanja po pravilu quantum satis u desertima i sličnim proizvodima smanjene energijske vrijednosti: uaromatiziranim vodenim desertima, desertima na osnovi mlijeka ili mliječnih proizvoda, desertima na osnovi voća i povrća, desertima na osnovi jaja, desertima na osnovi žitarica, u žitaricama za doručak ili sličnim proizvodima na osnovi žitarica, desertima na osnovi masti, smrznutim desertima (sladoledi), džemovima, želeima, marmeladama, domaćim marmeladama i ušećerenom voću, proizvodima od voća, osim onih koji su namijenjeni za proizvodnju voćnih sokova, bombonskim proizvodima i sličnim slasticama bez dodanog šećera, gumama za žvakanje bez dodanog šećera, slasticama smanjene energijske vrijednosti na osnovi sušenog voća, osnovi škroba, na osnovi kakaa, u namazima na osnovi kakaa, mlijeka, sušenog voća ili masti, finim pekarskim proizvodima, umacima, senfu, proizvodima namijenjenima za posebne prehrambene potrebe, dodatcima prehrani u krutom stanju (po posebnom propisu).

U druge svrhe (osim zaslađivanja) smije se dodavati po pravilu quantum satis,i to: smrznutoj i duboko smrznutoj neprerađenoj ribi, rakovima, mekušcima i glavonošcima, likerima i gotovo svoj ostaloj hrani (osim hrane i napitaka kojima se ne smiju dodavati aditivi).

 
nije određen