E421
Manitol
Prirodno sredstvo za zaslađivanje i sredstvo protiv zgrudnjavanja. Dobiva
se izolacijom iz voća (npr. višanja, šljiva, jabuka) ili enzimatskom fermentacijom
iz manoze. Može se proizvesti uz pomoć genetički modificiranih organizama,
ali konačna procjena učinaka tako dobivenog manitola još nije završena.
Najčešće se upotrebljava u niskokaloričnim proizvodima. Sladi gotovo dvostruko
slabije od šećera. Kalorijska je vrijednost manitola 2,4 kcal/g. Ne povisuje
razinu glukoze u krvi pa ga smiju konzumirati dijabetičari. U pojedinim
slučajevima može uzrokovati alergije. Nije dopušten u hrani namijenjenoj
dojenčadi i maloj djeci, jer u većim količinama može uzrokovati nadutost,
proljev i mučnine. Stolna sladila koja sadržavaju E421 i druga hrana koja
sadržava više od 100 g/kg ovog aditiva moraju na ambalaži imati otisnuto
upozorenje: „Prekomjerno konzumiranje može imati laksativni učinak.” Namirnicama
se dodaje po pravilu quantum
satis. Smatra se bezopasnim.
Dopuštena
upotreba: Kao E420.
|